Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Българска апаратура изследва радиацията на Марс

Светът е бизнес, 15.03.2016

Проф. Петър Гецов, директор на Института за космически изследвания и технологии към БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Петър Гецов, директор на Института за космически изследвания и технологии към БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българска апаратура, „Люлин-МО“ , се намира на борда на първата руско-европейска марсианска сонда, която бе изстреляна от космодрума в Байконур. Мисията „ЕкзоМарс 2016“ е първата, която ще търси следи от живот на Червената планета. Задачата на българския уред е да измерва космическата радиация по време на полета от Земята до Марс.

„Апаратурата представлява четири датчика, които регистрират заредени частици в космическото пространство и измерват радиацията. Този параметър е изключително важен, особено за следващи мисии, когато се предвижда пътешествие на хора до Марс“, каза проф. Петър Гецов, директор на Института за космически изследвания и технологии към БАН в предаването „Светът е бизнес“ в Bloomberg TV Bulgaria.

"Ще се извлече информация каква ще бъде интегралната радиация при пътуване до Марс, а по време на втория етап на космическия проект се предвижда и кацане на Марс, където с друг български уред ще се регистрира и радиацията на самата повърхност на Марс", каза още Гецов.

"Приборът е разработен при подготовката за излитане на втория ни космонавт, Александър Александров. Той е летял на не по-малко от 20 различни спътници - руски, европейски, американски и индийски".  

Чуйте целия коментар: 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес