Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Траянов: Учителите трябва да имат повече свобода върху учебните планове

Ако бъде затворена пропастта между постиженията на учениците и се наблегне на техните умения, това би добавило над 1% към растежа на БВП

Траян Траянов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Траян Траянов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Новият закон за училищното образование със сигурност е стъпка в правилната посока, коментира Траян Траянов, програмен директор на „Заедно в час“ в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Най-големите проблеми в българското образование са свързани с качеството или с това какви умения и нагласи развиват учащите. Международни организации като ОИСР и ЕС поставят цели в образованието и дефинират качеството като уменията, които учениците трябва да придобият, за да участват активно на пазара на труда.

Спрямо международното изследване PISA единствено в природните науки България не е на последно място. Базирайки се на изследването, се вижда огромно изоставане на България спрямо Полша. Държави като Румъния и Сърбия постигат по-високи резултати от България с горе-долу същия публичен разход на ученик. Според изследване на Световната банка въз основа на данните от 2012 разходите на ученик достигат $3000 годишно, коментира Траянов. 

Учителите трябва да имат повече свобода на избор що се отнася до учебната програма. В Полша, например, Министерство на образованието дефинира какви умения трябва да е придобил всеки ученик в края на даден образователен етап. Оттам насетне за постигането на тази цел учителят и училището могат да избират учебния материал.

Вижте повече във видеото:

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес