Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Един излекуван пациент струва средно 950 лв. на държавата

Разходите за пенсии за инвалидност са нараснали с 30% за 5 години, обяви икономистът Лъчезар Богданов

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Един излекуван пациент в България струва средно 940 - 950 лв. на държавата. Сравнението с други страни показва, че в Америка сумата е 12 хил. долара за 2010 г., а в Западна Европа – между 4 и 5 хил. евро. Това означава, че ефективността у нас по отношение на вложените средства и крайния резултат е доста добра. Това заяви д-р Марин Пенков, началник на отделението по образна диагностика в болница „Свети Иван Рилски“ в ефира на "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria. Така той коментира оповестения днес доклад на Health Consumer Powerhouse, според който България се нарежда на 31-во място в класацията за ефективност на здравните системи в Европа. След нас остават само Румъния, Албания, Полша и Черна гора. 

Според Пенков най-много пари изтичат напразно при свръххоспитализацията на пациенти. По думите му решението за закриването на ТЕЛК-овете ще премахне административното бреме за пациентите. 

„Разходите за пенсии за инвалидност са нараснали с 30% за 5 години. Броят им леко намалява, но не трябва да забравяме, че и населението намалява.“, коментира икономистът от Industry Watch Лъчезар Богданов. Според него системата в много голяма степен се е превърнала в алтернативна социална програма, а концепциите за инвалидност и процент загуба на трудоспособност са мислени в качествено различни епохи.

Чуйте целия разговор тук:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес