Смарт час

Понеделник, 20:00 часа

Водещ: Живка Попатанасова

Магистърска програма дава възможност неспециалисти да станат астрономи

Д-р Владимир Божилов, преподавател във Факултета по Физика, СУ "Св. Климент Охридски", Смарт час, 18.11.2019

Магистърската програма по астрономия за неспециалисти на Софийския университет е уникална за България, целия Европейски съюз и света като цяло. В нея всеки може да изучи основите на астрономията в задочна форма, да направи практика с всички налични телескопи в България и след това 2-годишно обучение да получи диплома за магистър по астрономия и популяризация на астрономията. Повече за програмата разказа д-р Владимир Божилов, преподавател във Факултета по Физика, СУ "Св. Климент Охридски", в предаването „Смарт час“ с водещ Живка Попатанасова.

Божилов разказа, че от началото на програмата през 2016 г. вече има обучени над 38 успешни специалисти, като в момента се обучават още 30.

„Невинаги човек може да задоволи всяко свое любопитство. Независимо от етапа на кариерния си живот, всеки човек, който се интересува от Космоса, може да научи най-новото за него по един разбираем начин“.

Още по темата

По думите на госта възможностите за кариерно развитие след завършването на програмата са много големи. „Има колеги, които в резултат на магистърската програма, започнаха свои нови бизнеси“, отбеляза Божилов.

„Завършването на нова магистратура ти дава идеи за нови бизнеси“.

„Обучението има три различни типа занимания“, разказа още гостът. Той посочи, че това са лекции, семинари и практика. „В рамките на един семестър има общо около 10 дни „очни занимания“, уточни Божилов.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от Смарт час