Смарт час

Понеделник, 20:00 часа

Водещ: Живка Попатанасова

Мениджъри и училищни директори обмениха опит в първо по рода си събитие у нас

Александра Мирчева, мениджър “Проекти” в сдружение “Образование България 2030”; Майа-Пейчева Такева, мениджър “Човешки ресурси” в Hewlett Packard Enterprise България; Емилия Иванова, директор на 90 СУ “Ген. Хосе де Сан Мартин, Смарт час, 14.10.2019

Бизнесът все повече осъзнава своята роля и принос към качествено образование в България, защото успехът му зависи от него. Ангажиментът му вече е по-устойчив. Това каза Александра Мирчева, мениджър “Проекти” в сдружение “Образование България 2030”, в предаването “Смарт час” с водещ Живка Попатанасова.

Гостът разказа за първото издание на “Мениджърска академия за училищни директори” у нас, в рамките на което представители на водещи компании са споделили опита си с директори на училища.

Тя посочи, че директорите в настоящото издание са били селектирани след изпращането на отворена покана за кандидатстване в училища в София и областта.

“Двете компании, партниращи в пилотното издание, подкрепят визията на нашето сдружение за качествено образование и имат много ясен, дългосрочен ангажимент към него”, каза Мирчева.

Това са компании, които откликнаха с много времеви ресурси и на своите мениджъри, които бяха обучители в самата академия. Те бяха домакини на двата дни, така че директорите да се пренесат в бизнес атмосферата на една голяма международна компания и динамиката в нея”.

Организаторите на проекта ще измерват успеха му по обратната връзка от директорите и участвалите дружества, стана ясно още от разговора.

"В дългосрочен план успех би било Министерството на образованието да припознае необходимостта да се развиват лидерските умения на директорите, като това може да се превърне в един проект между бизнеса и образованието, гражданския сектор и публичните институции", каза още Мирчева.  

Според Майа-Пейчева Такева, мениджър “Човешки ресурси” в Hewlett Packard Enterprise България, при всички случаи един добър директор трябва да има и мениджърски качества.

“Директорът управлява една зона и екип от хора, както и развитието на други, зависими от него. Това са реквизитите на една мениджърска и една лидерска позиция”.

Сред ключовите за директорите умения тя изреди управлението на време, делегиране, оценка, самооценка, ефективна комуникация и др.

“Колегите трябва винаги да са отворени и развиващи се, инвестиращи в себе си”.

Емилия Иванова, директор на 90 СУ “Ген. Хосе де Сан Мартин”, разказа, че сред основните причини да участва в академията е желанието ѝ да научи повече именно по отношение на управлението на време, делегирането на отговорности, мотивацията на екипа и др., въпреки че вече има управленски опит.

“Това, което е важно за учителите, това, което ги мотивира, е да имат свободата да изразят креативността си”.

 

Последни новини
Още от Смарт час