TNBT

Смарт час

Понеделник, 20:00 часа

Водещ: Живка Попатанасова

Международното състезание Young Car Mechanic вдъхновява младите автомеханици

Христина Христова, Интер Карс България, Смарт час, 03.06.2019

Международно състезание Young Car Mechanic, организирано от Inter Cars S.A., е предназначено за ученици от професионални технически гимназии и цели да популяризира професията на автомобилния механик сред младите. Състезанието се проведе в Полша, като страната ни бе представена от Кристиан Александров, Николай Петаларев и Ерен Осман, който спечели отличието "Най-добър млад автомеханик в Европа".

Поздравявам тримата участници на международния финал в Полша. Успехът им е много голям. В неофициалното класиране по точки между всички нации нашият отбор се класира на трето място, а български участници в международния финал има за втора година поред. Ерен бе на първо място, а Кристиан и Николай бяха на - 12 и 10 съответно. Наградният фонд за първите трима представители е 25 000 евро, като за първо място са 12 500 евро и се разпределят между учителя, ръководителя и самото училище. Идеята на тези средства е да се използват постепенно за иновации. Тези момчета са победители от националното състезание. Тази година в него взеха участие 192 деца от 48 професионални гимназии в страната. Това заяви Христина Христова, Интер Карс България, в предаването "Смарт час" с водещ Живка Попатанасова.

"С международната състезание основно целим да представим пред младите хора възможностите за реализация в тази професия, да открият мотивация да изучават това и да се развиват в тази посока".

Професията е една от тези, които ще се развиват в комбинация с новите технологии, твърди Христина Христова. "Този сектор расте и търсенето на работни места се увеличава. Има недостиг на инженери. Затова чрез това състезание се опитваме да насочим младите хора към тази област", спомена още тя.

 

Последни новини
Още от Смарт час