Предимствата на България вече не са достатъчни за привличане на инвестиции

Улрике Щрака, ръководител на Австрийското търговско представителство, Светът е бизнес, 15.01.2020

Ниската цена на труда и ниските корпоративни данъци вече не са достатъчни предимства на България за привличане на инвестиции. Това каза Улрике Щрака, ръководител на Австрийското търговско представителство, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Най-ефективният начин за привличане на инвестиции е бизнес климатът да е положителен и компаниите да са доволни“, посочи Щрака. Тя отбеляза, че проблемите на дадена компания в определена страна обикновено не остават тайна за други дружества.

У нас, по думите на госта, има необходимост от повече правна сигурност – еднаквите правила да важат за всички.

„Има редица мерки, които държавата може да предприеме. Може да го направи и по отношение на инфраструктурата“, смята Щрака.

Още по темата

Гостът коментира и резултатите от официално проучване, проведено сред австрийския бизнес в България, относно инвестиционния климат в страната. Тя посочи, че положителното в резултатите е, че 85% от компаниите посочват, че отново биха инвестирали у нас.

„Проблемите по отношение на правната рамка, борбата с корупцията и инфраструктурата обаче остават“, каза Щрака. Тя отбеляза, че според изследването компаниите изпитват трудности и при намирането на кадри. Гостът спомена още, че едва 20% от дружествата планират нарастване на инвестициите си през следващата година.

„Резултатите не са така оптимистични. Това донякъде се дължи на цялостната икономическа ситуация, която не се очаква да е добра през тази година“.

Според Щрака Зелената сделка на Европейската комисия ще значи повече пари за проекти, за екопромени в данъчните системи, за по-силен обществен транспорт и пр., а България може да се възползва от това. „Промените обаче не трябва да се случват за сметка на конкурентоспособността на страната и Европа като цяло“, заяви Щраха.

 

 

Последни новини
Още от Предавания