Инвестициите във финтех индустрията надхвърлят 100 млрд. долара през 2019 г.

Йонко Чуклев, финансов анализатор, В развитие, 15.01.2020

През 2010 година на световна база имаше 8 млрд. долара инвестиции във финтех компании, докато през 2019 година говорим за инвестиции над 100 млрд. долара. Това каза Йонко Чуклев, финансов анализатор, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки

"Това показва един растеж на амбициите на основателите на такива компании", обясни той. 

"Естественият ход на финтех индустрията започна с една компания, която предлагаше разплащания, като PayPal, и стигна до там че 2019 г. Facebook предложи една универсална крипптовалута, която едва ли не да постави нова монетарна система",  отбеляза Чуклев. 

"Над 80% от тези инвестиции са в компании, които са базирани в САЩ или Китай. Двете суперсили доминират и този пазар". 

Европа изостава, като по думите му тя до ден-днешен остава икономика на малкия и среден бизнес. 1.5 млрд. паунда са инвестициите на годишна база в сектора във Великобритания. 

За България експертът коментира, че страната е номер 1 по брой финтех компании в Югоизточна Европа. "От друга страна имаме български компании, които вече тръгват към експанзия навън", даде пример той. 

"Ще стане все по-очевидно компании, които не са в сферата на финансовите услуги, да предлагат такива". Това е прогнозата му за следващите 10 години.

"Google ще предлага финансови услуги, Apple ще предлага кредитна карта, Alibaba ще е един от първите оператори на очакваната китайска криптовалута".

"Това ще стане и с технологични компании, компании в сферата на здравеопазването, компании в сферата на автомобилния сектор", даде пример Чуклев.

Amazon също има амбиции в сферата на финансовите технологии. 

Още по темата

"Голямата тенденция, която аз виждам, е конкуренция на банки и финтех компании срещу технологичните компании", посочи анализаторът. 

Гледайте целия разговор във видеото

Последни новини
Още от Предавания