Китай е в печеливша позиция в търговската война

Проф. Захари Захариев, президент на Националната асоциация "Един пояс, един път"; Вадим Рошманов, председател на Асоциацията за международно обществено развитие, Бизнес старт, 10.05.2019

Китай е в печеливша позиция в продължаващата близо година търговска война със САЩ. Около това мнение се обединиха проф. Захари Захариев, президент на Националната асоциация "Един пояс, един път", и Вадим Рошманов, председател на Асоциацията за международно обществено развитие, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Един от козовете на Китай е, че страната вече въведе промени в направленията, за които се отнасяха американските обвинения, посочи Захариев.

„Китай отвори възможността чуждестранни компании да участват в публичните търгове за обществени поръчки, либерализира банковия сектор, даде възможност на чуждестранните дружества да стартират бизнес там без участието на местни компании“.

Така страната си спечели одобрението на целия свят, включително и това на Европейския съюз, подчерта гостът.

Рошманов коментира и част от последните данни за китайската икономика, като посочи, че азиатската страна е увеличила с по около 15% вноса и износа си за последния месец.

Това означава, че Китай намира нови пазари и може да отговори със самочувствие на новият кръг американски мита, въведен по-рано днес“.

Случващото се между САЩ и Китай би трябвало обаче да разбуни цялото световно икономическо стопанство и всички основни играчи на геополитическата сцена, подчерта Захариев.

„Една от ответните мерки срещу американските мита, за които говори китайската страна, ще е директно противопоставяне на ембаргото, наложено от САЩ срещу Иран. Това ще повлияе на преговорите между Вашингтон и Пхенян, като ще допринесе и за разместването на пластовете по отношение на връзките с ЕС“.

Преговорите между САЩ и Китай трябва да продължат при всички положения, смята Рошманов.

Вижте видео материала с целия разговор. 

 

Последни новини
Още от Предавания