Британският паунд започна 2019 г. със значително възстановяване

Мартин Митренцев, форекс анализатор, В развитие, 30.01.2019

Юнкер каза, че шансът на Брекзит без сделка се оказва значителен. Въпреки това не виждаме сътресение на пазарите - има 560 пипса покачване на GBP/USD. Паундът се възстанови значително с началото на 2019 г. спрямо еврото и американския долар. Това коментира форекс анализаторът Мартин Митренцев в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Повечето инвеститори приемат като положителен знак отхвърлянето на сделката за Брекзит от парламента с идеята, че предстои добър развой. В спора за ирландската граница е отстъпката, която трябва да се направи", допълни Мартин Митренцев.

Анализаторът коментира и случващото се с австралийския долар. "Цял ден виждаме покачване на австралийския долар от 30-40 пипса, което не е типично за тази валута. От началото на година има покачване от 320 пипса, а само за последните дни – 120 пипса. В началото на годината видяхме данните за продажбите на дребно в Австралия, където имаше солиден ръст и това доведе до поскъпването на австралийския долар. Основният лихвен процент в Австралия не се е покачвал от август 2016 г. Стои на 1,5%.", отбеляза гостът.

"Евро-доларът отбелязва спад, доларовият индекс – също. Очакват се две увеличения на лихвения процент. Временното прекратяване дейността на правителството на САЩ доведе до неприятни последици за пазарите. Покачването на основния лихвен процент влияе положително валутата и негативно на фондовите пазари".

Акциите на Apple се покачиха с 5% вчера въпреки негативните прогнози, а всъщност отчетите не се оказаха чак толкова лоши, разкри още Мартин Митренцев.

Очаквайте видео материал с цялото интервю.

 

Последни новини
Още от Предавания