3 загинаха при атентат на коледен базар в Страсбург

Йордан Божилов, Софийски форум за сигурност, Бизнес старт, 12.12.2018

Има всички признаци атаката в Страсбург да се счита за терористичен акт по джихадистки мотиви. Все още не е задържан предполагаемият извършител. Полицията го преследва и след като бъде заловен, може да се говори за мотивите. Това каза Йордан Божилов, Софийски форум за сигурност, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова

"Това е поредна атака срещу символ на християнството. Може да считаме, че мотивите на този човек са крайно радикални и религиозни. Той е бил криминално проявен, като това повтаря тезата, че голяма част от терористите, които извършват атентати в Европа, са свързани с криминални дейности. Някои от тях са лежали в затвори и там са се радикализирали".

Това поставя още веднъж глобалния въпрос. Как да се направи превенция на радикализацията и как може службите за сигурност да противодействат на подобни прояви, заяви той.

"Тепърва ще узнаем от службите за сигурност дали е имало конкретна заплаха. При символични събития като Коледния базар в Страсбург винаги има повишена степен на сигурност".

Много е важно на подобни събития да има засилване на мерките за сигурност, защото на тези места се насочват терористите, за да има повече жертви. Превенцията е изключително важна и силите за сигурност трябва да ангажират повече свои служители и да профилират хората, които отговарят на портрета на потенциален извършител, обясни Божилов.

Целия разговор може да проследите във видео материала.

Последни новини
Още от Предавания