В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Търговията на БФБ протича слабо, пазарът може да се раздвижи само от интензивно предлагане

Мариян Йорданов, редактор Инвестор.бг, В развитие, 07.12.2018

Търговията на БФБ протича слабо, пазарът може да се раздвижи от интензивно предлагане, коментира Мариян Йорданов, редактор Инвестор.бг, в предаването "В развитие" с водещ Светозар Димитров.

Седмицата за БФБ беше белязана от няколко събития, стана ясно от думите на госта. "Общият тренд е ръст от 0,5%. Индексът премина 600 пункта, но не успя да го задържи и финишира на 595. Продължава да се задържа на дъното. Около 10% е спадът му на годишна база. В понеделник оборотът стигна милион и половина поради доброто търсене, но през седмицата в Америка имаше по два поредни спада и това охлади ентусиазма и тук", допълни Мариян Йорданов.

"Събитието на седмицата е търговото предложение при „Свилоза“. Седмицата премина динамично. В средата ѝ имаше писмо от търговския предложител, в което се обясни на малките акционери и регулаторния орган защо иска да отпише дружество, как цената е справедлива и дори намекна, че може да не отписва „Свилоза“. Цената тръгне надолу. КФН е потвърдила търговото предложение. Цената е 5.50 и е рекордна. Друга компания, която се представя добре, е Speedy".

Доста често фалират компании от основния индекс SOFIX, спомена редакторът в Investor.bg.

"Търговията на БФБ протича слабо и това не е нормално за тези месеци. Който е купил качествени акции, ги държи. Който иска да продава, не е готов на настоящите цени. Всички процеси водят към неликвидност. Пазарът може да бъде раздвижен само от интензивно предлагане".

Гледайте видео материал с целия разговор.

Последни новини
Още от В развитие