България е първа в Европа по брой на жените, работещи в IT сектора

Ивайло Славов, изпълнителен директор на "Булпрос Консултинг", В развитие, 08.11.2018

През последните години IT секторът постигна сериозни успехи, изгради се стартъп екосистема, започнаха да излизат български продукти от световна величина, бяха сключени ключови сделки, в които чуждестранни компании придобиха български играчи, а бизнесът отчита двуцифрен ръст. Това каза Ивайло Славов, изпълнителен директор на "Булпрос Консултинг", в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

България е на първо място в Европа по брой на жените, работещи в IT сектора, като това е добра тенденция, коментира Славов.

"През последните години има нужда от повече конфигурация и различни типове мислене в бранша. Мъжкото и женското мислене се допълват много добре при създаването на продукт и контрола на качеството".

Гостът говори и за проблема с липсата на кадри.

"Липсата на кадри в технологичните специалности е световен проблем. В България проблемът се съчетава с демографската криза. В момента се опитваме да привлечем българите, които работят в чужбина. Необходимо е да се работи съвместно с висшите учебни заведения и да се създават все повече академии за обучения".

В бъдеще ще има огромна необходимост от нов тип хуманитарни и социални професии, прогнозира той.

Целия разговор може да проследите във видео материала.

Последни новини
Още от Предавания