Ефектът от промените в данъчните закони върху бизнеса

Пламен Донев, старши мениджър в "Делойт България", Бизнес старт, 11.10.2018

От гледна точка на бизнеса най-важните промени в данъчните закони са в корпоративното облагане по отношение на новия режим за ограничаване на приспадането на лихвени разходи и новия режим за контролиране на чуждестранни дружества, който е новост за България. Това каза Пламен Донев, старши мениджър в "Делойт България", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Донев коментира и промените в закона за ДДС, които предвиждат промяна в режима за облагане на ваучерите за храна.

"Измененията в закона за ДДС не са фокусирани само върху ваучерите за храна. Промяната ще има въздействие най-много върху търговците на хранителни продукти, които приемат ваучерите като средство за разплащане. Те ще трябва да начисляват ДДС по коренно различен начин, като все още няма конкретни правила за отчитане на продажбите".

Съществува риск в началото на 2019 г. ваучерите да не бъдат приемани като средство за разплащане в търговската мрежа, ако няма яснота как ще оперира системата, отбеляза той.

Старши мениджърът в "Делойт България" говори и за отпадането на протоколите за самоначисляване на ДДС.

"Това беше тежест за българския бизнес през последните 10 години. Досега компаниите трябваше да генерират допълнително документи, които да се докладват в дневниците по ДДС. Предложеният нов режим на облагане на стоки и услуги от чужбина няма да изисква генерирането на протоколи, а ще се докладват директно фактурите".

Целия разговор може да проследите във видео материала.

Последни новини
Още от Предавания