В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Търговската война и битката за технологично надмощие между САЩ и Китай

Георги Найденов, икономист, В развитие, 24.09.2018

Търговската война се води не само заради несправедливата търговия между САЩ и Китай. Тя се води заради обвинението на Вашингтон за кражба на интелектуална собственост от страна на Китай, което Пекин отрича, както и заради националната програма Made in China 2025. Това каза Георги Найденов, икономист, в предаването "В развитие" с водещ Светозар Димитров

"Днес администрацията на Тръмп заяви, че не е съгласна с държавното финансиране за развитието на роботизацията и високо технологичните индустрии в Китай. Това е битката за технологично надмощие и кой ще е лидер в новите технологии през следващите години".

Според него целта на американския президент е да откаже Пекин от тези намерения.

"В момента митата на Тръмп обхващат половината от вноса на Китай в САЩ, като президентът е отправил закана до края на годината и останалата половина да бъде обхваната с мита. Около 520 млрд. долара е китайският внос в САЩ. В момента митата са 10%, но новите мита върху стоки за 200 млрд. долара ще са 25%".

Ще пострадат фирми и от двете държави, каза още Найденов.

"Walmart и Procter and Gamble предупредиха, че наложените мита ще имат ефект върху крайните цени за потребителите. В момента голяма част от американските компании обмислят дали да си намалят печалбата, за да не пострада потребителската кошница, или да прехвърлят всичко на потребителите".

Целия разговор може да проследите във видео материала.

 

 

 

Последни новини
Още от В развитие