Границата между умерения и субтропичния пояс се променя

Симеон Матев, синоптик на Bulgaria ON AIR, В развитие, 24.09.2018

България се намира в преходна област - между умерения и субтропичния пояс. Границата преминава през най-южните части на страната. Затоплянето кара някои учени да преместват границата повече на север. До скоро се твърдеше, че Сандански беше на границата, но вече навлиза в субтропичния пояс. Това каза Симеон Матев, синоптик на Bulgaria ON AIR, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Това не означава, че местните жители ще могат да засаждат цитрусови култури, тъй като през няколко години температурите ще се понижават значително".

Матев говори и за климатичните промени в Европа.

"Лятото беше необичайно за европейския континент. Бяха счупени редица рекорди за високи температури в няколко държави в Западна и Централна Европа. През май и юни на Скандинавския полуостров беше с 10 градуса по-топло от обичайното и там бяха отчетени много дни с температури над 30 градуса".

В Германия също бяха подобрени много рекорди. В Дортмунд и Хамбург имаше по-топли дни от Барселона, която се свързва с плажни и летни усещания, обясни той.

"В Западна и Централна Европа беше отчетена много ниска производителност на почти всички видове реколти, но топлото време в Германия оказа положително влияние върху местните производители на грозде. Те отбелязват, че реколтата от 2018 г. на червени вина вероятно ще бъде най-добрата за страната от много години".

В България черноморският регион се отличава с доста добра производителност, каза още синоптикът.

Целия разговор може да проследите във видео материала.

 

Последни новини
Още от Предавания