Бизнес среща

Понеделник – петък, 21,00 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Редица български компании се разрастват въпреки дигиталните промени

Виктор Манев, партньор в инвестиционното дружество Impetus Capital, Бизнес среща, 20.09.2018

В момента множество сектори се променят заради дигиталния свят, като продукцията и продажбите на компаниите в засегнатите индустрии намалява. Въпреки това в тези сектори има български компании, които бележат ръст от 10-11% при спад на сектора от 3-4%. Това каза Виктор Манев, партньор в инвестиционното дружество Impetus Capital, в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева

"Това означава, че двуцифреният растеж на една компания е напълно възможен. В България има много бързо разрастващи се фирми, които се нуждаят от капитал".

Той коментира и ролята на собственика.

"Най-важното за развитието на една компания е визията на нейния собственик. Колкото по-голяма става една компания, толкова повече са и акционерите – това са вече в значителна степен ключови служители. Поради това за всеки един собственик е предизвикателство да умее да споделя, да дели и да бъде съдружник – да разбира, че притежателят на 2% в дружеството е партньор".

Манев обясни, че Impetus Capital проявява интерес предимно към смели собственици, които биха се изправили пред предизвикателства.

"Наши партньори могат да бъдат само собственици, които могат да излизат извън зоната си на комфорт и имат интерес към нови пазари".

Съотношението на предлагането на капитал в България е 11 пъти по-ниско спрямо европейските равнища. Ситуацията в страната се подобрява, тъй като преди 3-4 години разликата беше двойно по-висока, отбеляза Манев. 

"Имаме поредица от критерии, когато избираме компания, в която да инвестираме. Те са еднакви както за стартъпите, така и за компаниите в растеж. Най-важният елемент е способността им да продават".

Манев смята, че мотивацията е много важен фактор в бизнеса.

"Търсим основните схеми за мотивация на мениджмънта в една компания, но всяка една растяща фирма на първо място се нуждае от човешки и финансови ресурси. Важното за индустрията е намирането на посока и кадри, които да изпълняват стратегията. Реализирането на добри идеи е от голямо значение".

Целия разговор може да проследите във видео материала.

Последни новини
Още от Бизнес среща