На какво се дължи поредният спад на цената на биткойна?

Михаил Кръстев, основател на Chain.bg, Бизнес старт, 10.08.2018

Михаил Кръстев, основател на Chain.bg, снимка: Bloomberg TV Bulgaria Михаил Кръстев, основател на Chain.bg, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Последната седмица започна с повишение на цената на биткойн, след което последва поредното ѝ понижение. Причината за тази промяна се дължи най-вече на новината, че американският борсов регулатор (SEC) отложи решението си за одобряване или отхвърляне на борсово търгуван фонд за биткойни за края на септември. Това трябваше да се случи в началото на август. Фондът е изготвен от инвестиционната компания VanEck и блокчейн базираната компания SolidX. Това каза Михаил Кръстев, основател на Chain.bg, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Специалистът посочи, че биткойн пазарите много отдавна се насочват точно към този тип търговия.

„Чака се решението на борсовите регулатори в САЩ, които да позволят навлизането на институционалните инвеститори в търговията с биткойн. Подобен тип фондове ще позволят закупуването на големи количества активи от криптовалутите, което е много привлекателно за инвеститорите“.

Гостът посочи, че единствената критика преди одобрение на тези фондове е, че пазарите не са достатъчно регулирани. Той добави, че към момента усилено се работи за регулацията им, която трябва да е достатъчно „мека“, така че да не доведе до негативни последици за този сравнително нов финансов сектор.

По темата за навлизането и използването на валутата и извън онлайн пространството Кръстев коментира, че голяма част от компаниите се възползват от огромната подкрепа сред определени среди за криптовалутите и възможността за реклама чрез биткойн. Като пример за това той даде американската кафе верига Starbucks, която наскоро обяви, че ще приема плащания с криптовалутата. Според госта като цяло не е далече моментът, в който ще можем да пазаруваме с биткойн и офлайн.

Експертът добави, че броят на добитите биткойни в световен мащаб е между 16 и 17 млн.

„Трудно е да се каже какъв дял от тях е в обръщение, тъй като сериозна част от тези биткойни са изгубени или не са активни по никакъв начин“.

Вижте целия разговор във видеото. 

Последни новини
Още от Предавания