Бизнесът ще се окаже най-потърпевш от затварянето на границите в ЕС

Елица Ценова, зам-главен редактор на Меланж Булгарен - блогът на българите в Австрия, В развитие, 11.07.2018

Постигнатото компромисно споразумение между германския вътрешен министър Хорст Зеехофер и канцлера Ангела Меркел за изграждане на транзитни центрове за мигранти на южната граница на страната ще доведе до ефекта на доминото. Ако това се случи, то всяка една страна ще затвори собствените си граници. Това не е от полза на никого, а бизнесът ще пострада най-много. Това каза Елица Ценова, зам-главен редактор на Меланж Булгарен - блогът на българите в Австрия, в предаването "В развитие" в водещ Светозар Димитров.  

Ценова посочи, че съществува сериозен риск за свободното придвижване в ЕС и за Шенгенското споразумение, ако затварянето на граници продължи. 

"Основното предимство на Шенген е именно свободното придвижване на хора и капитали. Ако се стигне до истинско затваряне на границите, то бизнесът ще пострада най-много. Той ще се върне в изходна позиция. Всички тези преговори се опитват да предотвратят именно това". 

Тя коментира още, че всъщност по-малко от половината мигранти в Австрия са получили право на убежище и хуманитарна помощ.

"Тези от тях, които са получили такава помощ, са регистрирани и на бюрото по труда. Те са получили и възможност да си търсят работа. Интеграцията на тези мигранти се случва изцяло, но те все пак са един твърде малък процент. Останалите от тях са все още в лагери". 

Ценова отбеляза и намаляването на броя на мигранти и парадоксалния факт, че този въпрос обаче се коментира все повече в последните месеци. Според нея в някои държави темата вече се използва с чисто популистки интереси. 

"В този случай решението на тази криза ще бъде краткосрочно и ще обслужи моментните интереси. Политиката всяка държава да затваря границите си няма да проработи. Необходимо е общоевропейско решение".

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от Предавания