Ще стане ли Реджеп Ердоган турският Доналд Тръмп?

Мехмед Юмер, журналист, Бизнес старт, 10.07.2018

Обещанието на Ердоган турската икономика да бъде една от десетте най-силни икономики в света далеч не е притеснително. Факт е обезценяването на турската лира с близо 3%, което последва след заклеването му като президент на страната. Притесненията на инвеститорите остават. Те са по-скоро насочени към несигурността в Турция. Ердоган вече се насочва и към Централната банка в страната.Това каза Мехмед Юмер, журналист, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов

Силно казано е, че ще има осезателна намеса на турските политици в Централната банка, посочи Юмер и допълни, че по-скоро то ще е персонално.

„Влиянието на Ердоган върху Централната банка в Турция ще се отрази нездравословно на икономиката. Все пак на този етап има неяснота. Предвидени са и по-лоши сценарии“.

Турция вече е президентска република и Ердоган има множество нови пълномощия, добави гостът. Благодарение именно на тях турският президент ще има правото да съставя правителство, да уволнява служители от държавните структури, както и да регулира броя на министерствата без нужда от одобрение от парламента. В този смисъл, назначаването на близък на президента като финансов министър не е учудващо, според Юмер. Той посочи, че чрез него Ердоган ще контролира цялата държавна хазна и всички банки.

„Вчера буквално Турция се сбогува със стария стой. Това беше краят на светска и демократична Турция. Създава се нова власт и един нов режим. Предстои да се разбере какъв точно ще бъде той – диктатура, авторитарна власт. При всички положения този режим ще продължи да управлява чрез репресии. Все пак гражданите на Турция предпочетоха този тип режим“.

По отношение на външната си политика Турция няма намерение да се променя, коментира гостът. Министерството по европейските въпроси вече е разформировано така или иначе и е част от структурата на външно министерство.

„Оставането на Сюлейман Сойлу като вътрешен министър на страната без съмнение означава, че строгите действия ще останат същите.“

Вижте целия разговор във видео материала.

Последни новини
Още от Предавания