Мей трябва да разреши проблем във Великобритания, който не е създала

Зинаида Златанова, бивш вицепремиер, Бизнес старт, 10.07.2018

Задачата, която британският министър-председател Тереза Май има в момента, е изключително тежка. Тя е формулирана от друг. Мей има да решава един проблем, който не е създала. Това каза Зинаида Златанова, бивш вицепремиер, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова

„Видяхме как по време на референдума за Brexit във Великобритания обществото се раздели. Това разделение се пренесе и в правителството. То е между желаещите „мек“ и „твърд“ Brexit. То продължава да оказва влияние и в момента, но още при инициирането и провеждането на референдума можеше да се очаква това разединение в мненията“.

Златанова посочи, че е малко вероятно да се говори за ново правителство във Великобритания.

„Който и да бъде начело в момента на процеса по Brexit, който без съмнение е основен приоритет в Обединеното кралство, няма да постигне нищо по-различно. Едва ли ще има желаещ да заеме мястото на Мей, имайки се предвид трудността и тежестта на процеса“.

Тя посочи като „немислимо“ отделянето на британската икономика от ЕС, тъй като тя е изключително интегрирана в него.

„Твърд" Brexit означава загуба на работни места, отлив на компании. Дори държавите, които са извън ЕС и търгуват с държави-членки, имат сключени споразумения. Има и по-висока степен на интеграция, която е на страните от т. нар. Европейско икономическо пространство“.

Важно е да се отбележи какво ще бъде и свободното движение на хора след Brexit между страните-членки на ЕС и Великобритания, посочи Златанова. То ще има пряко отражение и върху България, добави тя.

„Мей ясно обясни, че свободното движение на хора между страните-членки на ЕС и Обединеното кралство няма да е такова, каквото сме свикнали да бъде. Това ще се отрази и на България. Пазарът на работна ръка ще бъде изключително затруднен, защото няма да се признават завършени образования и квалификации. Това е нещо, което трябва да бъде регулирано отделно, най-вероятно ще се случи чрез двустранни споразумения“.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от Предавания