Джереми Корбин се оказа плашилото, което държи Мей на власт

Д-р Калоян Методиев, политолог, В развитие, 10.07.2018

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Отбелязваме най-критичния момент в историята на Brexit. Досега премиерът Тереза Мей успяваше да запази целостта на кабинета. Подадените оставки в британското правителство в последните часове обаче водят до нова посока и в Консервативната партия във Великобритания, чийто лидер е Мей, както и в цялото правителство. Това каза д-р Калоян Методиев, политолог, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки

Малко подписи не достигат на опозицията във Великобритания, за да поиска вот на недоверие, посочи Методиев. Не тези подписи са проблемът, добави той. 

Това, което не достига на опозицията, не са само подписите или фактът, че няма да се намери човек, който да заеме мястото на Мей. Джереми Корбин, лидерът на опозицията във Великобритания, предизвиква голям страх там. Повечето са притеснени от идването му на власт, а реалността да стане министър-председател при предсрочни избори е голяма. Така че именно той е плашилото, което държи Мей на власт. Лейбъристите нямат изчистена позиция за Brexit. Самият Корбин също няма. 

Методиев посочи, че новите назначения на министър-председателя сочат, че тя има желание за назначение на хора, близки до нейната позиция - за "мек" Brexit и запазване на отношенията с Европейския съюз (ЕС). 

Не бива да се пропуска фактът, че Мей има подкрепата на бизнеса във Великобритания, който също претендира за "мек" Brexit.

Гостът коментира и предстоящото посещение на американския президент Доналд Тръмп. Той посочи, че Тръмп е в "тежки" отношения с Мей. За сметка на това, отношенията му с Борис Джонсън определи като "прекрасни". 

Подготвя се политически спектакъл, който ще предизвика и огромен скандал. 

Вижте видео материал с целия разговор. 

Последни новини
Още от Предавания