Предложенията на Мей за Brexit сближават Великобритания с ЕС

Калоян Правов, политолог, В развитие, 09.07.2018

Калоян Правов, политолог, снимка: Bloomberg TV Bulgaria Калоян Правов, политолог, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Колебливият подход на Великобритания играе негативна роля на страната при Brexit. Позицията на Европейския съюз (ЕС) е далеч по-твърда и именно това се очакваше и от Великобритания. Логично е, при стартиране на преговори да има именно такъв твърд подход и твърди решения. Цялата тази позиция всъщност по-скоро води Великобритания към една политика на сближаване с ЕС. Все по-малко остават представителите в правителството, целящи „твърд“ Brexit. Това каза Калоян Правов, политолог, в предаването "В развитие" с водещ Светозар Димитров

Според Правов има вероятност британският министър-председател Тереза Мей да бъде заменена на поста си и като премиер на страната, и като лидер на Консервативната партия. Като причина той посочи разделението в партията на Мей за Brexit и общественото мнение.

„Практически от 2017 г. Мей води процеса по Brexit почти собственоръчно. Обществото, което подкрепя Brexit, вече смята, че правителството, управляващо процеса не се справя добре. Това са негативи за Мей. Важна е и другата страна във Великобритания – тези, които са против напускането на страната на Европейския съюз. Те също са против начините на управление на Мей“.

Гостът посочи, че провеждането на втори референдум за излизане на Великобритания от ЕС не е невъзможно.

“Brexit беше едно непредвидено събитие. Възможно е да се наложи отлагането му. Крилото на консервативната партия около Мей, което гледа най-вече коорпоративната сигурност и благо, може би донякъде се надява именно на такъв сценарий. Плахите действия на Великобритания говорят  и за надежди за такъв сценарий”.

Правов добави, че според него напускането на Великобритания ще се случи по един или по-друг начин. По-скоро въпросът пред страната е какъв ще бъде статутът ѝ след това.

Предложението за комбинирана митническа територия между ЕС и Великобритания след Brexit ще улесни трансфера на стоки и услуги, посочи Правов. Той го определи като „позитивна“ и „разумна“ идея. Гостът добави, че това предложение все пак трябва да се разглежда в определен контекст и да се вземе предвид позицията на ЕС. Правов поясни, че съгласието на ЕС за такъв тип митническа територия е в резултат на очакванията му за получаване на регулаторни правомощия над стоките във Великобритания.

Вижте във видео материала целия разговор.

Последни новини
Още от Предавания