Очаква се през 2019 г. икономиките на САЩ и ЕС да се развиват в унисон

Петер Брециншек, ръководител на Raiffeisen Research, В развитие, 02.07.2018

Петер Брециншек, ръководител на Raiffeisen Research, снимка: Bloomberg TV Bulgaria Петер Брециншек, ръководител на Raiffeisen Research, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европейската централна банка (ЕЦБ) постави нови факти, които не бяха очаквани за юнското заседание. Ефектът от новата позиция на ЕЦБ беше усетен непосредствено след конференцията. Той ще спомогне и за намаляване на част от напрежението, предизвикано от европейската миграционна криза. Това каза Петер Брециншек, ръководител на Raiffeisen Research, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Изненадващи са точните индикации за основния лихвен процент, посочи Брециншек. Поради тази причина очакванията за увеличение на лихвения процент са изместени от средата на 2019 г. за септември 2019 г.

Европейската икономика следваше темпа на американската през 2017 г. ЕС се развиваше с максимални темпове тогава. През първата половина на 2018 г. това се промени, тъй като бяха въведени данъчни реформи. Очаква се до края на следващата година двете икономики отново да се движат в унисон.

Теорията за покупателната способност ще изиграе основа роля за валутната двойка евро-долар, посочи още Брециншек. Очаква се по-добро представяне на еврото в средсносрочен и дългосрочен план, добави още той.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от Предавания