Google обещава да наема повече чернокожи и испаноезични жени

Технологичен коментар на Бойчо Попов, Бизнес старт, 14.06.2018

Американският технологичен концерн Google обещава да съсредоточи усилията си върху най-слабо представените в демографски аспект свои служители: чернокожите и испаноезичните жени. Анонсът се случва, след като годишният отчет за разнообразието на служителите в интернет гиганта показа, че цветнокожите жени сред работната сила значително изостават от своите колеги мъже от същата етническа принадлежност.

Това каза главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов в своя технологичен коментар в предаването „Бизнес старт“ с водещи Живка Попатанасова и Христо Николов

Мениджърите, включително главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай, планират да направят цветнокожите жени "умишлен фокус" на усилията на компанията за разнообразие, казва директорът по многообразието на Google Даниел Браун.

Най-сериозният недостиг в Силициевата долина са жени от афро-американски произход и испаноезични жени, които съставляват 1% или по-малък дял от работниците. Цветнокожите жени са представени в други индустрии с много по-високи дялове, съответстващи на техния дял от общото население на САЩ, което предполага, че технологичната индустрия има проблеми в това отношение.

Четири години след публикуването на първия си доклад за разнообразието Google все още изпитва затруднения да наеме и запази недостатъчно представените малцинства въпреки многократните обещания да направи така, че работната ѝ сила да отразява милиардите хора, които обслужва по света.

Но има и още нещо притеснително. Не само, че чернокожите и испаноговорещите са наемани по-рядко, но на всичкото отгоре те напускат по-често от другите служители, сочи докладът на компанията за разнообразието, публикуван в четвъртък.

От близо 56 000 души, наети от Google в САЩ през 2017 г., 544 са чернокожи жени, спрямо 348 през 2016 г. През същия този период Google е наела 799 чернокожи мъже според последните документи, подадени от Google във федералното правителство. Афроамериканците съставляват 2,5% от работната сила в САЩ. 

Целия коментар вижте във видеото.

 

Последни новини
Още от Предавания