България успява да прокара външнополитическите си приоритети в ЕС

Ивайло Калфин, съветник на еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси и бивш социален министър, Бизнес старт, 14.02.0218

Различното в предстоящата неформална среща на външните министри от ЕС в София, на която ще се обсъдят казусите, свързани със Западните Балкани, Сирия и Северна Корея, е че България успя да прокара своя приоритет – Балканите.

Това коментира пред Димитър Вучев в „Бизнес старт“ съветникът на еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер Ивайло Калфин. Калфин също така е добре познат в ролята си на вицепремиер и социален министър във втория кабинет „Борисов“ и вицепремиер и министър на външните работи в правителството на Сергей Станишев, както и евродепутат.

Макар и на подобен род срещи да не се вземат конкретни решения, те са много важни, посочи Калфин.

„Западните Балкани е едно колело, което на практика бе спряло през последните години, като България полага много усилия да го завърти. И мисля, че успяваме“

По думите на госта в студиото тази политика на официална София ще има приемственост. „След нас Съвета на ЕС ще председателстват Австрия и Румъния, които, сигурен съм, ще продължат да се занимават с Балканите“

По думите на Калфин страните от Западните Балкани нямат друга перспектива, освен по-нататъшната си евроинтеграция.

„Тук не е въпрос дали тези страни ще отидат в Русия или в ЕС. Русия няма оферта за тези страни. Техният единствен смислен път е към ЕС", категоричен е той. 

Събеседникът в предаването направи обстоен коментар и на казусите, свързани с останалите две точки, залегнали в програмата на предстоящата среща на външните министри – Сирия и Северна Корея.

Последни новини
Още от Предавания