Акцентите на българското европредседателство от първо лице

Андрей Ковачев, ГЕРБ/ЕНП, Boom&Bust, 04.11.2017

По време на председателството си на Съвета на Европа всяка държава поставя на дневен ред темите, по които смята, че може да постигне напредък. За България тези теми са свързани с бъдещето на Западните Балкани.

Това коментира в ефира на Boom&Bust с водещи Владимир Сиркаров и Кузман Илиев евродепутатът от ГЕРБ и зам.-председател на Европейската народна партия Андрей Ковачев.

„Темата за Западните Балкани е поставена в три посоки. Първата тема е политическото бъдеще на страните от региона, гаранцията за това, че когато са готови, ще станат част от ЕС, самият преговорен процес и неговото засилване, отварянето на преговорния процес със страни като Македония"

„Втората тема е сигурността, миграцията и това, с което България ще помогне на страните от Западните Балкани да се борят срещу влиянието на определени държави, които прекарват вредни влияния като ислямския екстремизъм", отбеляза евродепутатът. 

Третата основна точка е свързаността, посочи Ковачев. „Става въпрос както за инфраструктура, така и за дигитална свързаност – за интернета, за роуминга в Западните Балкани. Не е понятно как може цените да са толкова чудовищни както за европейски граждани, посещаващи тези страни, така и за гражданите от Западните Балкани, които посещават страните от ЕС. Тук трябва непременно да постигнем някакъв напредък, с еврокомисаря Мария Габриел работим по този въпрос“, каза още той.

 

Последни новини
Още от Предавания