Професия бизнес аналитик – какви са ползите от нея за предприемачите

Стоян Атипов, Вицепрезидент Проучвания и публикации, International Institute of Business Analysis (IIBA)

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Професията на бизнес аналитик обхваща четири основни сфери – стратегии, процеси, технологии и данни. Business Intelligence (BI) се отнася само до частта, която се занимава с изследване на данни. Всеки един елемент дава контекст на предишния. Например, когато започнем да създаваме един софтуер, трябва да сме наясно какво обслужва този софтуер, защото той не е нищо повече от един инструмент.

Това каза в студиото на „В развитие“ с Велко Каменов вицепрезидентът „Проучвания и публикации“ на International Institute of Business Analysis (IIBA) Стоян Антипов.

„В този смисъл данните могат да се разглеждат в контекста на системите, в които са събрани, в процеса, в който са използвани и т.н. Т.е. трябва да познаваме контекста, за да имаме правилно тълкование на това, което имаме като информация“, посочи още той.

„Самата професия бизнес аналитик е доста екзотична в Източна Европа. В по-цивилизованата част на света тя съществува вече от над 25 години. Частта от нея, която конкретно се занимава с данни, стъпи по-сериозно на пазара през 2003 с Amazon, когато за първи път се направи по-сериозен Business Intelligence проект, който да даде нови функционалности на системата на компанията. 10-15 години по-късно в България все още се учим какво значи бизнес аналитик, какви са аспектите на професията, че има различни „породи“ бизнес аналитици и че от тях се изискват различни знания и умения“, коментира Антипов.

Професията вече е добре припозната в контекста на софтуер. В България компаниите вече започват да осъзнават, че за бизнес аналитиците има място, когато се говори за оптимизация на работни процеси, като лека полека припознават нуждата от това да има стратегия, да има конкретна представа за това, какво ще се прави месеци напред“, допълни събеседникът в предаването.

По думите на госта в студиото обаче едно от основните звена на професията – BI, все още е непознат. „Компаниите не знаят какво могат да получат от използването на подобна услуга, камо ли да решат дали да го ползват вътрешно или да наемат външна компания“, изтъкна той.

 

Последни новини
Още от Предавания