Идва ли краят на LIBOR

Кузман Илиев в Investbook, 28.07.2017

Бенчмарк индексът LIBOR е индекс на междубанковия пазар, който се формира като средна стойност между очакванията на големите банки в Лондон за това, какви ще бъдат техните разходи за финансиране на междубанковия пазар или колко те ще се таксуват една друга като лихва една друга. Премахването му, както гласят плановете, от 2020, безспорно ще доведе до несигурност на финансовите пазари.

Това коментира в Investbook с Димитър Вучев ководещият на Boom&Bust Кузман Илиев.

„След 2010 започнаха дела, имаше и осъдени банкери, банките плащаха милиардни глоби защото се подозираше, че този лихвен процент, който се формира от това, какво банките задават като стойност, е манипулиран от тях с идеята, разбира се, да спечелят, задавайки едни стойности, които са по-ниски от техните реални нива на очаквано финансиране, като по-този начин изглеждат по-стабилни отколкото би следвало да са“, припомни гостът в студиото.

В някаква степен тази система по някакъв начин крепи банковата система, по опасенията на държавния регулатор е, че този индекс е манипулиран. Мисленето е, че частните субекти едва ли не не могат да контролират подобен индекс, дайте да дадем властта на регулатора, който да намери някакъв друг индекс или да се базира на европейския еквивалент, за да не може да има манипулации, добави той.

По думите на Илиев вредата от съществуването на междубанков пазар за самите банкови институци се крие в това, че те оперират в среда на много сериозен морален риск, намиращ генезиса си в банкирането с частични резерви и наличието на кредитор от последна инстанция, който може да налее неограничено количество средства – държавата.

„В казуса с LIBOR-a си проличава нещо много важно. Съществуват два свята, два правни режима. Единият е частно-правният, който е естественият, който се базира на правилата – когато имаш достатъчно спестявания, даваш кредит. Другият е публичният, който създава права от нищото. Това е банкирането с частични резерви, когато някой е спестил, той си мисли, че парите са му там, но те вече са били дадени под формата на кредит. Там държавата има свои правила, публичната сфера има свои правила“, коментира още ководещият на Boom&Bust.

„Ако LIBOR-ът е създал толкова хаос, то какво може да се каже за лихвите по федералните фондове, контролирана от Фед? За тях не се говори, те са част от паричната политика, другото е манипулация. Това мислене е дълбоко несправедливо“, категоричен е Илиев.


 

Последни новини
Още от Предавания