Диалогът между Косово и Сърбия е ключов за Западните Балкани

Наталия Апостолова, ръководител на мисията на ЕС в Косово, В развитие, 17.05.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Диалогът между Прищина и Белград е най-важният политически процес в региона и няма алтернатива.

Това зави в предаването „В развитие“ с водещ Николай Кръстев ръководителят на мисията на ЕС в Косово Наталия Апостолова.

„За да можем да оценим постигнатото през тези пет години, откакто започна този диалог, трябва да се върнем обратно и да видим в какво състояние се намираше Косово тогава. Съществуваха паралелни структури, паралелни милиции, паралелни юрисдикции. Имаше гражданска отбрана в северната част на Косово. Имаше пропускателни пунктове. Косово бе изключена от срещите за Западните Балкани, нямаше никаква свобода на придвижването на гражданите на страната“, припомни тя.

„Пет години по-късно смея да твърдя, че голяма част от целите на диалога до голяма степен са вече постигнати. Имаме срещи на високо равнище на представители на двете държави, имаме създадени 6 ГКПП, които функционират изключително добре и които за година събират приходи от €300 млн., които отиват директно и само за северните общини на Косово (населени предимно с етнически сърби – бел.ред.). Имаме и споразумение за асоцииране и стабилност между Косово и ЕС, имаме и европрограма за реконструкция и развитие на страната“, отчете Апостолова.

Обстоен коментар по темата вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от Предавания