Южнокорейските пазари се колебаят заради политическата несигурност

Пазарен коментар на Ришаaд Саламат, Бизнес старт, 10.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Пазарен коментар от Хонконг направи пазарният анализатор Ришаад Саламат от Bloomberg Хонконг в предаването Бизнес старт с водещ Иван Нончев.

„Основното движение в тази част на света не идва от пазарите на облигации, а на политическия фронт - от Южна Корея“, отчете той.

„Поевтиняването на облигациите в световен мащаб продължава преди отчета за работните места в САЩ. Облигациите са на път да отбележат най-продължителния си спад от повече от 40 години насам и това също оказва влияние върху книжата с фиксирана доходност тук. Отчетът за заетостта в САЩ е последната важна икономическа информация преди срещата на Фед следващата седмица, като почти без изключение, инвеститорите са убедени че ще има повишение на лихвите“, каза Саламат.

„Валутата и пазарът на акции в Южна Корея се колебаят, след като президентът Пак Гън Хе беше отстранена от поста си. Южнокорейският конституционен съд потвърди импийчмънта на президента Пак и така задейства процедура за избори. Индексът Kospi, се търгува ту с понижение, ту с покачване и в момента се повишава с 0,3%, след като несигурността намаля. Решението на съдиите е било единодушно. Те са установили, че Пак е злоупотребила с власт и е нарушила закона, за да помогне на довереника си Чой да изнесе пари през нейни фондации“, обобщи пазарният анализатор.

„Нека отправим поглед и към пазарите като цяло. Изглежда денят е позитивен за акциите – доларът и йената достигнаха курс от 155 йени за долар и рефлационната търговия започна да отстъпва, докато разпродажбата при акциите продължава. Индексът Nikkei 225 се повиши с 1,4%", каза още той.

Целия коментар вижте тук:

 

Последни новини
Още от Предавания