В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Инвеститорите търсят 8-15% възвръщаемост от кинопродукции

В развитие, 21.03.2016

Филип Рот. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Филип Рот. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България е една от страните с най-ниски разходи в ЕС, което я превръща в привлекателна възможност за много американски и европейски филмови компании. Това каза филмовият продуцент Филип Рот от BUFO в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Проследяването на развитието на киноиндустрията в България не е много напреднало. Националният филмов център не предоставя такива данни, с което не можем да проследим размера на инвестициите в български филми. Инвестициите в международни филми, от друга страна, варират до 250 млн. годишно. Развитието и растежът на индустрията не се измерва с размера на инвестициите. Филми като Expendables, които са с много голям бюджет, могат да объркат тези статистики. Понякога по-нискобюджетните филми вливат по-голямо количество капитал в икономиката, каза филмовият продуцент.

Според него най-успешните филмови продуценти в България са Nu Boyana Film Studios, BUFO и компанията майка UFO International Production. Те продуцират 80% от филмовите продукции, които се правят в България.

Средна възвръщаемост на инвестициите, която търсят инвеститорите в сектора, е 8-15%. Филмите са един голям залог, защото ако филмът е много успешен, може да видите възръщаемост на инвестициите от 100-200%. Действителната възвръщаемост обаче е до 15%.

Вижте целия коментар във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие