Какво е развитието на пазара на труда в България

Boom & Bust, 30.01.2016

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Положителни тенденции и изключително нестабилни основи. Така коментира в предаването Boom & Bust по Bloomberg TV Bulgaria ситуацията на трудовия пазар в България през 2015 икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) и Инфограф Явор Алексиев.

Според Алексиев „това, което в последните 7-8 години видяхме като динамика на пазара на труда в България показва, че в неговата същност включва много голям елемент на структурната безработица“. Той добави, че делът на предприятията, които не могат да си намерят работници, вече достига нива от близо 20 на сто, „което е съпоставимо с нивата от 2006-2007, когато безработицата беше едва 5-6%“.

Финансовият експерт Радослав Пашов отбеляза, че „ние сме малка и затворена икономика, при която съвкупното търсене не е двигател на националното стопанство. Водеща при нас трябва да е конкурентоспособността, която е свързана с технологичното развитие, при което отново излиза на преден план проблема с работната ръка“, посочи Пашов.

Старши икономистът в ИПИ Петър Ганев изтъкна, че трябва да поставим фокус върху заетостта. „Аз предпочитам вместо на заетите, които вече не са бедни да им вдигна дохода, по-скоро да се фокусираме върху безработните и хората оттам да избягат в другата група“, коментира Ганев.

Повече може да видите във видеото:

 

Последни новини
Още от Предавания