Мъжът, който предсказа китайския boom&bust, отново предупреждава

"Всички пътища към ада са постлани с добра кери трейд", казва Хао Хонг

Борсата в Шанхай. снимка: Qilai Shen/Bloomberg Борсата в Шанхай. снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Един от малкото анализатори, които предвидиха началото на подема на капиталовия пазар в Китай и неговия пик, предупреждава, че страната ще бъде ударена от същите сили, които предизвикаха финансова криза по света през последните четири десетилетия.

Хао Хонг, главен стратег за Китай в Bocom International Holdings Co. в Хонконг, казва, че недостигът на долари е обща характеристика на погрома на петрола през 70-те години на миналия век, дълговата криза в Латинска Америка през 80-те, азиатската криза от 1997 и глобалната криза от 2008. Следващата година ще видим ръст на лихвените проценти на Федералния резерв, подобряващ се баланс на текущата сметка на САЩ и по-силен долар, създавайки напрежение в най-задлъжнялата част на втората икономика в света, казва той пред Bloomberg.

"Исторически всеки път когато текущата сметка на САЩ се подобрява, едновременно със засилване на долара, някои страни някъде в света изпадат в някакъв вид криза", каза Хонг. "Натискът от затягането на Фед и сценарият с недостига на доларова ликвидност, най-вероятно ще се открои в имотите в Хонконг, както и в онлайн заемите в Китай и високодоходните корпоративни облигации, казва той в интервю.
Юанът, за много години най-печелевшата кери трейд в Азия с корекция за волатилност, отслабна с 4.2% спрямо долара през 2015, като доходното предимство на китайския суверенен дълг спрямо щатските ДЦК падна до най-ниско ниво от пет години. Китайските компании, които заемаха в чужда валута с рекорден темп през последните три години, сега купуват долари, за да се защитят от загуби. Горещите пари, които влязоха в Китай с фалшиви фактури за износ, покупки на метали и прикрити чужди инвестиции сега се отправят към изхода.
"Всички пътища към ада са постлани с добра кери трейд", казва Хонг. "През последните няколко години, един от най-големите кери трейд схеми бе да се заема в долари без хеджиране предвид еднопосочните очаквания за поскъпване на юана. Вижаме компании, които бързо изплащат доларовите дългове и така намаляват някои рискове, но не всички".

Силният долар

Юанът поскъпна с 13% спрямо долара през четирите години до 2013, преди да се понижи с 2.4% през 2014. Загубите тази година ще бъдат най-големите за повече от две десетилетия. Коефициентът на Шарп за валутата, измерител на възвращаемостта, отнесено към поетите рискове от инвеститорите, е най-висок сред 22 развиващи се пазари за периода след 2010, отразявайки привлекателността за инвеститорите, които купуват високодоходни валути с фондове, заети в страни, които имат по-ниски лихвени проценти.
Поради силен ръст на онлайн финансовите услуги, общата сума на peer-to-peer заемите в Китай е 351 млрд. юана (54 млрд. долара), според  iResearch Consulting Group и Хонг посочва това като област със силно задлъжняване. Цените на жилищата в Хонконг, които се удвоиха от 2009, може да падне с 20% през следващите три до шест месеца, предвижда Bocom. Доларовите емисии на дълг от китайските компании се увеличават всяка година след 2008, скачайки до рекордните 94 млрд. долара през 2015 спрямо 2.4 млрд. преди седем години.

Предизвикателства пред Китай

Премията, която инвеститорите искат, за да държат деноминиран в долари китайски дълг с висока доходност спрямо щатските ДЦК се понижи до двегодишно дъно от 607 базисни пункта през октомври и беше 705 базисни точки на 22 декември, според данните на Bank of America Merrill Lynch. Този спред не е достатъчен, за да оправдае рисковете, според Хонг.
Китайските компании се борят да генерират парични потоци, необходими за обслужване на своите задължения, след като ръстът се забави до най-слаб темп от 25 години. Макарл че дълговото бреме бе отслабено от шесте понижения на лихвения процент на централната банка за 12 месеца, броят на фалитите расте. Лошите кредити, отчитани от китайските банки, нараснаха с 10% през третото тримесечие до 1.2 трилиона юана.
Китайските лидери са определи намаляването на задлъжнялостта, заедно със съкращаването на индустриалния капацитет и понижаването на разходите на предприятията, като основна задача на правителството за 2016, съобки "Синхуа" на 21 декември, цитирайки изявление след заседание по въпросите на планирането.

Перспективите за по-нататъшни стимули в Китай и увеличаването на лихвите в САЩ рискуват ускоряване на отлива на капитал. Финансовите институции, включително People’s Bank of China продадоха 221 млрд. юана през ноември, сигнал за изтичане на средства в чужбина. Разликата в доходността на петгодишните китайски и американски облигации се понижи с 86 базисни точки тази година до 100 базисни точки, което намалява привлекателността на китайския дълг.
Хонг препоръчва инвеститорите да държат активи на компании, които имат относдително ниска задлъжнялост, предвид повишения ликвиден риск. Той прогнозира, че юанът ще се обезцени с 5% спрямо долара през 2016 и оценява, че справедливата стойност на Shanghai Composite Index е около 2,900, което предполага спад с 21% спрямо затварянето във вторник. През септември 2014 той изрази оптимизъм за китайските акции, посочвайки, че държавната подкрепа за пазара означава да се изхвърлят чувствата през прозореца и да се игнорират слабите данни. От времето на неговата препоръка Shanghai Composite нарасна повече от два пъти до пика си от 12 юни. На 16 юни в интервю за Bloomberg Хонг каза, че акциите в Китай се насочват към "забележим крах". Оттогава до 26 август те спаднаха с 40%.

От Куонгуа Ким, Bloomberg, със съкращения

Последни новини
Още от Съвет