Рачева: Границите между фондовете се размиха

Боряна Рачева, президент на FinAnalytica в предаването Investbook с Дориана Ранкова.

Боряна Рачева. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Боряна Рачева. снимка: Bloomberg TV Bulgaria


Политиката на ниски лихви води до скрити механизми, като променя поведението на инвестиционните играчи и фондовете, което крие допълнителни рискове, заяви Боряна Рачева. Тя ще бъде гост-лектор на форeкс форума на Investor.bg, който ще се проведе на 27 ноември.

Пазарната среда се променя от геополитическата ситуация, която има голямо влияние върху финансовите пазари. Черните лебеди преобладават над белите, каза Рачева.
Политиката променя начина, по който се държат инвестиционните посредници и фондове, като търсят нови подходи за алфа (да изпреварят пазарната възвращаемост - б.р.) и диверсификация на рисковете.
На макро ниво пазарите са по-консолидирани, има очевидна глобализация.
Скритите механизми са свързани с поведението на фондовете, поясни Рачева. Преди можеше да се говори за хедж фондове или фондове, които са пасивни. Днес тези граници са размити и това се отразява на динамиката на пазара.

Регулаторите налагат нови стандарти за централизиран клиринг и прозрачност на инвестициите и паричните потоци. В определени насоки те ще бъдат ефективни. Но от друга страна, инвестиционните фондове търсят начини да постигат целите си с доста сложни стратегии, уж използвайки по-прости и по-прозрачни средства. Това въвежда ново ниво на конкуренцията. Има огромна надпревара за таланти и инвестиции в технологии.

Традиционните инвестиционни фондове (като fixed income финансиране или чисто equity финансиране) намаляват като пазарна експозиция и все повече има multi-strategy investing, прикрит под една или друга форма или напълно неявен.

Рачева подчерта, че става дума за доста сложни стратегии, покриващи различни пазари, използващи различни деривативи, като тази тенденция обхваща и по-дългосрочни инвеститори като пенсионни фондове.

Инвеститорите започват да гледат не разпределението на портфейлите, а развитието на рисковите фактори. Тоест от asset allocation се преминава към risk-based подход, обясни тя.

 

Последни новини
Още от Съвет