Голямата цел на Тръмп е да потисне растежа в Китай и да осигури бъдеще на САЩ

Доц. Григор Сарийски, Икономически институт на БАН, „Бизнес старт“, 02.08.2019 г.

Търговската война навлезе в поредния си етап, след като в неделя официално влязоха в сила новите мита върху половината китайски внос в Съединените щати, което се очаква да даде реално отражение върху икономиката на двете най-силни страни в света. И макар на пръв поглед минусите за Доналд Тръмп да са повече с оглед очакването американските потребители да платят крайната цена на спора, президентът е напът да постигне голямата си цел, а именно да подтисне растежа на китайската икономика до такава степен, че да излезе победител от търговската война. Това сподели доц. Григор Сарийски от Икономическия институт на БАН в студиото на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Търговската война се води за правото на бъдеще. Онзи, който я спечели, ще си запази правото на бъдеще, докато другият ще бъде в подчинено положение“.

Проблемът на САЩ е, че Китай вече не е просто световната работилница, а се превръща в технологичния център на света. Това стана и повод Тръмп да обвини Пекин във всички човешки грехове“, казва още доцентът.

Още по темата

„Тръмп смята, че печели търговската война, защото в абсолютни показатели печели повече, отколкото губи. Колкото и нисък да е темпът на намаляването на китайския внос в САЩ, в абсолютно изражение дефицитът намалява. Като само за първото полугодие на 2019 г. той намалява с около 8%, именно заради този дисбаланс, който наблюдаваме в момента. Голямата цел не е толкова да се напълни хазната и да се увеличат продажбите на някои стоки. Голямата цел е да се подтисне растежът в Китай. А растеж там има, благодарение на бързите темпове на износ“.

Ако сте решили да си купувате лаптоп и живеете в Америка, направете го сега, защото до края на годината митата ще бъдат отразени в цената на подобни стоки, съветва доц. Сарийски, визирайки факта, че на практика всички потребителски китайски стоки в САЩ предстои да бъдат обложени до края на 2019 г., а търговците са категорични, че митата ще бъдат отразени в цената на щанд.

Защо президентът Доналд Тръмп е напът да се превърне в един от най-успешните в историята на САЩ, според Григор Сарийски, може да научите от видеото.

Последни новини
Още от Препоръчани