Индонезия планира да смени столицата си

Остров Борнео може да изземе функциите на Джакарта в обозримо бъдеще

Джакарта е един от най-гъсто населените градове в света. Снимка: iqbal nuril anwar от Pixabay Джакарта е един от най-гъсто населените градове в света. Снимка: iqbal nuril anwar от Pixabay

Индонезийският президент Джоко Уидодо (Джокови) подема отново кампанията за промяна на столицата на Индонезия от Джакарта към остров Борнео, предаде Time.

Новата локация ще е между Северен Панаджам Пасер и Кутаи Картанегара в Източен Калимантан, твърди президентът Джокови. Локацията е на около 1 400 км. северно от остров Ява, където се намира сегашната столица.

Проблемът с Джакарта е, че градът е пренаселен от десетилетия насам. 30 млн. души живеят на територията на Ява, от които близо 10 млн. споделят площ от едва 664 кв. км. в самия град. Това създава сериозни проблеми не само за инфраструктурата, но и за околната среда. Мерките за ограничаване на автомобилния транспорт в Джакарта се провалят и ежегодно броят на превозните средства расте с няколко десетки хиляди.

Не е за подценяване и фактът, че островът потъва със скорост от 20 см. на година под водите на Яванско море. С подобни темпове голяма част от Джакарта е обречена да изчезне в рамките на този век, тъй като 2/5 от града дори е под нивото на морското равнище.

Още по темата

Икономиката на Индонезия е фокусирана основно на остров Ява. Почти 1/5 от БВП на страната се генерира от региона. Но въпреки това транспортният сектор отчита загуби в размер на 100 трлн. рупии на година (12,3 млрд. лв).

Цената за преместването на столицата се изчислява на около 466 трлн. рупии от Министерството на планирането. С тях се предвижда облагородяването на 40 000 хектара земя с изграждането на 1,5 млн. домове.

Идеята на президента е да се промени икономическият баланс в страната. Индонезия е съставена от повече то 17 000 острова, а Ява е дом на почти 60% от населението и произвежда около 58% от храната. Населението на Калимантан от друга страна е 5,8% от това на цялата страна, а приносът на региона към БВП е само 8,2%.

Снимка на Десислав Янкулов.

Държавната администрация възнамерява да изгради модерен град с множество смарттехнологии и зелени площи, за да може новата столица да служи на обществото най-малко в следващите 100 години.

Строежът на новия град се предвижда да започне през 2021 г., а първото преместване на административни сгради ще започне от 2024 г. Това поне твърди министърът на планирането Бамбанг Броджонегоро. Финансирането на проекта ще се състои от държавни средства и публично-частни партньорства.

Последни новини
Още от Препоръчани