Вероятността за сделка между САЩ и Китай е много висока през идните месеци

Проф. Ганчо Ганчев, макроикономист, преподавател в ЮЗУ, „Светът е бизнес“, 19.08.2019 г.

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп изглежда сякаш има план за сключване на сделка с Пекин в навечерието на президентските избори и това увеличава вероятността от споразумение в следващите месеци, тъй като времето му изтича. Това коментира макроикономистът и преподавател в ЮЗУ проф. Ганчо Ганчев в студиото на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Ако интересите на САЩ и Китай се срещнат, много е вероятно да имаме споразумение между двете страни в близките месеци. Тръмп няма много време за това и ако не сключи сделка, това ще бъде един допълнителен фактор за дестабилизиране на финансовите пазари и засилването на вероятността от рецесия, което ще бъде крайно неблагоприятно за шансовете за негово преизбиране“.

Несъмнено това би оказало влияние и върху България, колкото и косвено да е засегната от икономическите трусове в центъра. Страни, като нашата, които са в периферията на световната икономика, усещат дефектите от подобни проблеми с 1-2 години забавяне, коментира професорът.

„Практиката показва, че, ако в центъра избухне някаква криза, която да кажем е започнала в Щатите, пренесе се в Европа и т. н., обикновено негативните последици са след 1-2 години за държавите от перифериите. Те започват, като правило, по линията на свиването на износа, забавянето на икономическия растеж и в някои случаи ограничаването на капиталовите потоци към по-периферните страни“.

Още по темата

От друга страна България стои относително стабилно в макроикономически план на вътрешните и външните пазари. За това свидетелства бюджетният излишък, казва още проф. Ганчев.

„Негативното отражение на кризата с африканската чума по свинете може да окаже по-силно влияние върху ръста на БВП, отколкото негативното отражение на отлива в туризма. Но за мен най-опасно би било забавянето на износа. През първата половина на годината имаме рекорден износ, който е свързан с благоприятната конюнктура в ЕС, но евентуално навлизане в рецесия на германската икономика и някои други икономики в Европа представлява сериозна заплаха“.

Какви процеси текат в Германия и Франция в момента и как те биха се отразили на българската икономика, може да научите от видеото.

Последни новини
Още от Препоръчани