Банките и дигитализацията - win-win

Обновената платформа ДСК Директ на Банка ДСК - пример за скоростта на развитие на електронното банкиране

Днес със смартфон разполагат над две трети от българите, а интернет ползването мина 70 на сто по данни на Global Data. Това е все още ниско равнище, сравнено с това в други страни в Европа, но е показателно за бъдещото развитие на пазарите, и то всички пазари.

Може да се каже също така, че съревнованието за банковите иновации в Европа бе рестартирано в началото на 2018 г. с влизането в сила на директивата PSD2. Накратко тя дава възможност на клиентите, независимо дали са физически или юридически лица, да използват външни доставчици, които да управляват трансакциите им. Скоро може да  използваме Facebook или Google, за да си плащаме сметките, да правим трансфери или да анализираме разходите си, докато парите продължават да бъдат на сигурно място в банковата сметка. Банките обаче са задължени да предоставят на тези външни доставчици достъп до сметките на клиентите чрез отворени програмни интерфейси. Това позволява на трети страни да изградят финансови услуги над банковите данни и инфраструктура.

Това означава също така, че финансовите институции вече няма да се конкурират единствено с другите банки и финансови компании от своя сектор, а с всички, предлагащи разплащателни услуги. PSD2 променя из основи същността на добавена стойност на плащанията, това кои бизнес модели са доходоносни, както и очакванията на потребителите.  

В актуално изследване за европейските банкери на LW Research се анализират опасенията и възможностите в бранша. Оказва се, че 26% от банкерите в България се опасяват, че големи технологични компании, като Google, Amazon, Facebook и Amazon, ще играят важна роля в разтърсването на банковия бизнес, в трансформирането му от вида, в който го познаваме. Половината от тях смятат, че банкирането ще премине през фундаментална промяна през следващите пет години. Много вярват, че технологичните гиганти все повече ще приемат роля на банки.

Но българските банки могат да се възползват от факта, че в региона има нарастващ брой на ползвателите на смартфони и интернет като цяло. Това значи, че мобилното банкиране има шанса да надскочи традиционното онлайн банкиране, което в момента не се ползва достатъчно.

Според някои специалисти критичният фактор пред по-бързото развитие на мобилните плащания е инфраструктурата, която е изградена и контролирана от картовите компании. Малкият и средният бизнес все още не са склонни да поемат разходи за нея. И въпреки че потребителите в България са достатъчно отворени към новите технологии и мобилните разплащания, новите технологии трябва да бъдат приети и от търговците.

Експертите са на мнение, че другият съществен въпрос за решаване е все още голямата част от кешовата икономика в България. Дори един търговец като собственик на кафене да приема дигитални плащания, той пак трябва да се разплаща с доставчиците си в брой. Ето защо препоръчват фокусът в идните месеци и години да бъде и върху образоването на търговците.

До каква степен финтех индустрията ще има роля в бъдещото развитие на финансовия сектор в страната ни, показва и скорошно проучване на финтех компаниите, според което в Централна и Източна Европа те процъфтяват, а България все по-ярко заема едно от водещите места в индустрията. За 2017 г. страната ни се оказва на първо място по размер на инвеститорско финансиране, насочено към една компания със сума, достигнала 25 млн. евро. В същото време България е и в Топ 3 на страните по брой на финтех компании в Централна и Източна Европа. От 2012 г. до 2016 г. българските финтех инициативи наброяват общо 70, или 12% от всички в региона.

Въпреки тези тенденции, в забързаното си ежедневие и търсейки бърза реализация на желанията, често се обръщаме към най-изпитаните във времето източници на финансиране... банките. Но не от банковия клон, а все по-често - от нашия компютър или телефон. Наред с възможностите за онлайн кандидатстване за кредит, издаване на банкова карта или откриване на депозит, на пазара вече има и виртуални услуги, чрез които клиентите имат достъп до по-комплексно обслужване и консултация. Клиентите избират най-подходящия и удобен за тях канал на комуникация според своите нужди и предпочитания, без да е необходимо да посещават банков филиал.

Отличен пример за скоростта на развитие на електронното банкиране у нас е обновената платформа ДСК Директ на Банка ДСК, която беше представена с нови фунционалности, подобрен дизайн и удобства при заявяване на продукти и услуги през мобилни устройства. Тя е подходяща за индивидуални и бизнес клиенти и е с бърз и лесен достъп до банковата сметка. В допълнение, приложенията DSK Smart и DSK Business са отличен помощник за сигурно банкиране по всяко време и от всяко едно кътче...

Банката предлага различни канали за отдалечено банкиране, което дава възможност на многобройните й клиенти да изберат най-подходящия и удобен за тях, според техните нужди и предпочитания: Електронно банкиране ДСК Директ – за индивидуални и бизнес клиенти, PC банкиране Мултикеш и Мултикеш Sign, мобилни апликации DSK Smart и DSK Business и др.

За първите 3 месеца на 2018 година се наблюдава голям ръст на използването на всички електронни канали. Трансакциите, извършени през тях, бележат почти 20% ръст в сравнение със същия период на 2017, като броят им достига над 850 000 на месец.

Очаквано, най-голям ръст имат транзакциите през мобилното банкиране ДСК Смарт, като сравнено с 2017 година активните потребители на мобилната апликация нарастват с 76%, а транзакциите, извършени през апликацията с 85%. Причините за това са все по-широкото навлизане на мобилни апликации, както и множеството нови услуги, които банката разработи през последната една година. Сред обновените функции и продукти на мобилното банкиране на Банка ДСК са опциите за вход с пръстов идентификатор или кратък ПИН, възможността за промяна на лимити за теглене и плащане; блокиране, активиране, извършването на преводи, запазване на час за консултация в клон на банката, нова форма за обратна връзка и др.

Едно от най-големите предизвикателства за електронното банкиране е как да бъде още по-лесно и удобно да се запазят множеството функционалности и услуги, които предлага, но и да остане познато за активните потребители. Онлайн банкирането се използва от огромен брой потребители с различни умения и потребности – някои, с опит в България и чужбина, други, откриващи възможностите на смарт устройствата.  Статистиките показват, че потреблението на онлайн услуги расте, търсенето и доверието от страна на клиентите също, за което свидетелства и вече милионният потребител, регистриран в онлайн платфомата ДСК Директ. Факт, с който не всяка банка може да се похвали.

Следвайки дигиталната си стратегия,  миналата година Банка ДСК откри официално своя първи клон, който предлага пълно дигитално обслужване, съобразено с най-новите достижения на високите технологии в банковия сектор. С него се сложи началото на ново поколение офиси на банката, отговарящи на съвременните изисквания на клиентите. Банка ДСК продължи да разширява мрежата си от поделения с модерен и конкурентен облик, където в клиентското обслужване намират място най-новите промени в сферата на технологиите.

Специализираните високотехнологични офиси на Банка ДСК се намират в сградите на Мол „Сердика“ и “The Mall” в столицата, и в Икономическия университет във Варна. Изцяло дигиталното обслужване, което се предлага в тези пространства, е съобразено с последните новаторски  постижения при IT-решенията в банковия бизнес. Атракция за малки и големи  е присъствието на робота Pepper, който упътва, консултира клиентите за предлаганите продукти и услуги, улеснява обслужването и забавлява посетителите. Банка ДСК е единствената българска банка, в която клиентите могат да бъдат посрещнати от робот.

Междувременно дизайнът на дигиталните офиси на банката получи високо признание. Архитектурният проект на DA Architects за интериорното решение на дигиталните пространства на Банка ДСК получи Голямата награда в категория „Обществен интериор“ на ежегодния архитектурен конкурс „Къща на годината“ на списание „Идеален дом“. Същият проект седмици преди това спечели още по-значително признание – Голямата награда на международния конкурс A’Design Award в Италия. Платинената награда е в категорията „Интериорни пространства и изложбен дизайн“ и се дава на архитектурното студио DA Architects в надпревара с творци от 180 държави от целия свят.

С награда беше отличен и друг клиентски канал на Банка ДСК. Корпоративният сайт на банката стана победител в категорията „Банки“ в международния конкурс на технологичната компания Progress - „Уебсайт на годината на Progress Sitefinity“ за 2017 г. Конкурсът се провежда за седма поредна година и отличава най-добрите уебсайтове, създадени със система за управление на съдържанието Progress Sitefinity, а победителите се избират с публично гласуване, като наградата отива при номинацията с най-много гласове.

Системата за управление на съдържанието на сайта на Банка ДСК отговаря на всички изисквания и очаквания – гъвкавост, аналитичност, персонализация и администрация, както и на изискванията за сигурност и защита. Бонус е и фактът, че платформата предлага свои собствени инструменти за анализ на връзката между потребителя и сайта, което позволява създаването на уникална функционалност, съобразно интересите на потребителите, анализ на данните и надграждане на съществуващите функционалности на сайта.

Специализираните офиси на Банка ДСК се намират в сградите на Мол „Сердика“ и “The Mall” в столицата, и в Икономическия университет във Варна. Изцяло дигиталното обслужване, което се предлага в тези пространства, е съобразено с последните новаторски  постижения при IT-решенията в банковия бизнес. Атракция за малки и големи, но и не само чиста атракция, е присъствието на робота Pepper, който упътва, улеснява обслужването и забавлява посетителите. Банка ДСК е единствената българска банка, в която клиентите могат да бъдат посрещнати от робот.

И така, ясно е едно на фона на бурния растеж и промяната на играчите - банките и всички финансови институции вече са наясно, че трябва да сменят инструментите, с които правят бизнес и да последват клиентите, които стават все по-взискателни. Това пък води до конкуренция с компании, които са изцяло базирани на дигитални технологии и иновативни начини на комуникация с клиентите. Кой ще надделее в тази битка, предстои да видим. Но очевидно има банки, които са вече крачка напред. Например южнокерейската Hana Bank, която използва технология за виртуална реалност, за да предлага ипотечни кредити на клиентите си. В тазгодишното проучване на анализаторската компания Accenture Banking Technology Vision 2018 82% от анкетираните банкери са отговорили, че виртуалната реалност може да компенсира физическото разстояние между служителите и клиентите и да създаде достатъчно високо ангажиране и интересно клиентско преживяване.

Повече вижте във видео материала. 

 

Последни новини
Още от Препоръчани