Виктория Миткова: Инвестицията във ВУЗФ бе обмисляна с години

Съпреживяваме заедно с компаниите, предприемачите и мениджърите проблема с недостига на подготвени кадри, заяви изпълнителният директор на Investor Media Group

Виктория Миткова. Снимка: Investor Media Group Виктория Миткова. Снимка: Investor Media Group

Виктория Миткова е изпълнителен директор на Investor Media Group, която включва телевизиите Bulgaria ON AIR, Bloomberg TV Bulgaria, 16 онлайн платформи, сред които Investor.bg, Dnes.bg, Imoti.net, Puls.bg, Az-jenata.bg и др., радио Bulgaria ON AIR, както и бордовите списания Bulgaria ON AIR, Go ON AIR и Investor Digest. Член е на УС на АБРО за трети пореден мандат. Управител е на рекламната агенция Brand New Ideas и е част от ръководството на MSAT Cable. Преди това е заемала ръководни позиции в телевизия MSAT и във финансово консултантска компания.

Разговаряме с нея за финализираната наскоро сделка по придобиването на 90% от капитала на „Висше училище по застраховане и финанси“ АД (ВУЗФ).

- Г-жо Миткова, в икономическия свят сме свикнали медии да придобиват други медии. Но преди дни Investor Media Group осъществи съвсем различна инвестиция, като финализира сделката по придобиване на 90% от капитала на Висшето училище по застраховане и финанси. Защо  компанията реши да вложи значителни средства в образователна институция?

- Може би сме изненадали част от българския пазар с тази стъпка, но ако погледнем към предисторията й, тя е логично продължение на всичко, което правим. Преди инвестицията да стане факт, я обмисляхме с години.

Всичко започна със старта на телевизия Bulgaria ON AIR – тогава, през 2011-та, тя беше с икономически профил. Веднага се сблъскахме с пропастта между това, което предлага образователната система, очакванията на младите хора от професионалната им реализация и реалните нужди на компаниите. Телевизията говореше точно на тази публика - както и вашата редакция, апропо, а отскоро и бизнес каналът ни  Bloomberg TV Bulgaria.

Като медийна група с визия, че съдържанието, което създаваме, трябва да е полезно и да помага на хората да живеят по-добре, прегърнахме образованието като кауза. Освен сериозния редакционен ангажимент към темата, развихме събитийния проект „Образование и бизнес“, който вече се провежда два пъти годишно. Видеолекциите, които заснехме с вашия екип по повод 15-тата годишнина на Investor.bg, също са част от тази политика, както и лекциите, които наши водещи и редактори редовно изнасят, многобройните партньорства с образователни проекти и кампании...

- Като че ли очакванията към медиите да образоват публиката се увеличават...

- Така е, и това се дължи именно на журналистическата активност на тема образование. Но аз лично смятам това очакване за доста наивно.

Да, самите медии донякъде сме източник на знания. Само в нашите бизнес платформи, например, имаме десетки предавания, проекти, инициативи, от които студентите могат да научат повече, отколкото от някои морално остарели лекции по икономика и финанси. И действително медията може да даде допълнителни факти, нова гледна точка, да запознае българската публика с опит от чужбина, но... дотук. Няма механизъм, по който задълбочени знания, съчетани с придобиване на практически опит, да бъдат преподавани чрез телевизия или сайт.

Ето затова преценихме, че за да подпомогнем превръщането на образователната ни система в полезна и ефективна за бъдещите хора на бизнеса, трябва да инвестираме в работещ пример. Придобиването на 90% от дяловете на ВУЗФ ни дава прекрасна възможност да покажем как трябва да функционира тази система. Това е университет на 15 години, вече положил много добри основи на практически ориентираното образование и е показателно, че студентите могат да започнат професионалната си кариера още докато учат.

- Обявихте, че това е „най-мащабната инвестиция“ на българска медия в образователна институция. Ние, като икономическа медия, няма как да не се интересуваме от цифрите. Бихте ли разкрили какви са финансовите параметри по сделката?

- Не обявихме финансови параметри, защото бъдещите и настоящите студенти на ВУЗФ не се интересуват от цифри, а само от възможностите, които тази сделка ще им донесе. Най-важното е, че практически ориентираните магистърски и бакалавърски програми ще се увеличават, а обменът на знания и опит с вътрешния журналистически ресурс на икономическите ни медии ще стане много по-тесен. И това са само малка част от подобренията, които предстои да въведем заедно с доказания академичен състав и президента на ВУЗФ.

- Каква е стратегическата цел на медийната група зад тази сделка?

- Сделката е практическа реализация на мисията ни в Investor Media Group да подкрепяме и развиваме качественото образование в името на по-добър живот за бъдещите поколения. Няма как като медийна група с толкова разнообразни платформи, насочени към бизнеса, да не съпреживяваме заедно с компаниите, предприемачите и мениджърите проблема с недостига на подготвени кадри.

Колкото по-бързо изчезне пропастта между образованието и бизнеса, толкова повече специалисти ще намерят професионално удовлетворение, оттам и повече компании ще разполагат с нужния им човешки капитал, за да се развиват и растат. Тогава и съдържанието, което създавате като журналисти тук, ще бъде важно, полезно и смислено за много по-широка публика – точно към това се стремим ние като медийна група всеки ден.

- По какъв начин медийната група ще си взаимодейства с ВУЗФ след сделката? По какъв начин Investor Media Group ще подпомага студентите във висшето училище, например чрез практически обучения?

- Студентите имат доста възможности за практическа работа в компании, но единствено в Bloomberg TV Bulgaria могат да получат определени и много специфични знания в областта на финансите, капиталовите пазари, макроикономиката. В момента подготвяме цялостна програма за взаимодействие между Investor Media Group и ВУЗФ, която ще включва още специални поредици от лекции като допълнение към учебната програма, съвместни програми на базата на проучвания сред бизнеса и др. Разчитаме много и на обратната връзка от настоящите студенти, за да надграждаме тези възможности непрекъснато.

Последни новини
Още от Препоръчани