Дори мафията бяга от Южна Италия

Разликата в богатството между Ломбардия и Калабрия е по-голяма от тази между Германия и Гърция

 Luigi Lavazza SpA в Торино. снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Luigi Lavazza SpA в Торино. снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Голяма част от Италия бива изоставена.

Икономическата пропаст между проспериращия италиански север и изоставащия юг се е разширила толкова много, че разликата между Ломбардия близо до швейцарските Алпи и Калабрия на носа на ботуша е по-широка от тази между Германия и Гърция.

„При последната рецесия, цяла част от производствената структура на юга е изчезнала“ каза Стефано Прециозо, ръководител на прогнозите в изследователския институт Svimez, който се опитва да насърчава промишлеността на Юг. „Процесът на разделение, който започна през 2001, се забърза и сега може да отнеме много години, докато скоростта на ръста достигне този на Севера.“

Италия претърпя две рецесии за седем години и възстановяването й е по-бавно от други страни от еврозоната. Това значи, че много голяма част от населението на страната, което живее на Юг, познат като Медзоджорно, може дори да не види по-добри икономически условия. Генералният директор на Bank of Italy Салватори Роси, който е от южния град Бари, наблегна на проблема в реч на 3 декември и каза, че регионалното неравенство е на рекордно ниво и се увеличава.

Успешни компании в северна Италия все по-често бяха подложени на „заразяване“ от групи на организираната престъпност, включително такива от Юг, докато бизнесът се опита да се справи с ефектите от рецесията в страната, казаха по-рано тази година от базираната в Милано асоциация на индустриалците от Ломбардия Assolombarda. От прокуратурата заявиха, че Мафията и други криминални организации изместват дейността си на север.

Роберто Савиано, автор на международния бестселър „Gomorrah“ за мафиотските групи около Неапол, също посочи движението на престъпниците на север в отворено писмо до правителството.

„Тези, които бягат от юг вече не са само тези, които търсят надежда в емиграцията“ каза Савиано в писмо до министър-председателяМатео Ренци през август, в което той призова правителството да вземе мерки. „Дори мафията бяга от юг – те вече не инвестират, а само разграбват.“

Ferrari, Luxottica

Въпреки че отдавна има разделение в богатството между двете части на Италия, икономиките се развиваха с приблизително равно темпо от 1995 до 2001, преди да започнат да се разделят някъде по времето, когато страната правеше прехода към еврото. Днес, северът остава промишленото сърце, от където идват марки като Ferrari SpA и Luxottica Group SpA. На юг, повече от 18% от домакинствата, или два пъти повече от средното за страната изпитват трудности с водоснабдяването, според бюрото за национална статистика Istat

Икономическата пропаст достигна връхната си точка през 2014, последната година за която има данни, според изчисления на Bloomberg базирани на цифрите от Istat.

Ренци обича да хвали силата на Ломбардия и съседните райони, казвайки, че цялостната им икономика се справя по-добре от немската. И все пак, той говори за юга само от време на време, който се състои от 6 региона и островите Сицилия и Сардиния. Районът познат като Медзоджорно, или обед. Някои казват, че в средата на деня, слънцето гледа на юг, а други, че идва от южен вятър със същото име.

От юни насам, безработицата на юг надвишава 20%, повече от 2 пъти над тази на север и около 8% повече от средното равнище за страната. Цените на домовете се сринаха от 2008 насам поради финансовата криза и не показват признаци на възстановяване. Финансовият министър Пиер Карло Падоан отново подчерта на първи декември, че правителството обмисля множество мерки за по-бедните райони в южна Италия.

Отслабващо възстановяване

Икономическото възстановяване на Италия – реално, но отслабващо може да остави юга без какъвто и да било растеж за осма поредна година., каза Прециозо. В доклад по-рано тази година, неговият институт Svimez, който е частично финансиран от италианското правителство, прогнозира, че районът ще се завърне към икономическо развитие през 2015, но съвсем бавно.

Рафаела Тенкони, основател на базираната в Лондон консултантска агенция ADA, каза, че правителството може да помогне на устойчивото развитие, като погледне към съпоставими икономики с нисък БВП и трудни бизнес среди като Сърбия и други страни-кандидататки за ЕС.

“Това би значело въвеждането на данъчно облагане, което е толкова привлекателно, колкото е и в такива страни,” каза тя.

Има тенденция да се търсят работни места в публичната администрация и традиционното селско стопанство, което води до по-сериозен принос от тези два сектора за БВП на юга. На север, приносът на частния сектор за икономиката е по-голям.

Има някои поводи за оптимизъм. Fiat Chrysler Automobiles NV нае повече от 1500 работници във фабриката си в Мелфи в южния район Базиликата, за да произвежда джипове Jeep. Компанията планира да достави повече от 80,000 коли от модела Renegade в Северна Америка до края на тази година, според шефа на европейското звено на компанията, Алфредо Алтавиля.

Регионалните лидери разчитат и на туристите, които се страхуват от насилие в Северна Африка, да дойдат в Сицилия или Пулия. И все пак, очакваният прилив показа нуждата от по-добри транспортни мрежи и други подобрения в инфраструктурата. Допълнителният търговски трафики идващ от разширения Суецки канал в Египет, може да използва доковете в Калабрийското пристанище Gioia Tauro.

И все пак, има още много работа, докато се избяга от описанието на Svimez миналата година: „земя, рискуваща промишлено и човешко опустяване.“

Последни новини
Още от Препоръчани