Дейвид Камерън обсъди в София британското членство в ЕС

Британският премиер Дейвид Камерън поиска подкрепата на България при налагането на реформи в Европейския съюз.

Президентът Плевнелиев, Дейвид Камерън, Бойко Борисов и Божидар Лукарски. снимка: МС Президентът Плевнелиев, Дейвид Камерън, Бойко Борисов и Божидар Лукарски. снимка: МС

Британският премиер Дейвид Камерън е на посещение в България дни преди лидерите на ЕС да разгледат поставените от Великобритания условия за членството й в ЕС. Един от тези въпроси е ограничаването на придобивките на имигрантите през първите четири години.

Дейвид Камерън заяви, че двамата с Борисов са обсъдили предложените от Лондон реформи в Европейския съюз, борбата с тероризма и миграционния натиск. Българският премиер Бойко Борисов в отговор на въпрос коментира, че трябва да се спре източването на социалните системи на по-богатите държави, цитира го БНТ.

 „Бих искал Обединеното кралство да бъде по-конкурентен източник на заетост и ръст, бих искал Великобритания да остане в реформирания ЕС, бих искал да работим по въпроси като суверенитета, управлението на икономиката“, заяви Камерън, цитиран от правителствената пресслужба. По думите му, не се очаква решение на срещата на върха на 17 декември. „Мащабът на проблемите е такъв, че няма да можем лесно да ги решим. Няма да е лесно, няма да се договорим отведнъж, но няма да отпуснем газта, ще поддържаме същата скорост и ще поискаме на среща на върха, за да работим по решението на най-трудните проблеми“, добави министър-председателят на Обединеното кралство.

„Държим да се повиши капацитетът на работата в ЕС, защото съвременните реалности изискват още по-добра координация, по-голяма гъвкавост и още по-добри, смели и бързи решения. Както България счита, че кохезионните и присъединителни фондове са изключително важни, защото това повишава конкуренцията, свързаността и възможностите за развитие на бизнеса, така и държавите, които са постигнали по-добри социални системи, не бива да допускаме да бъдат мамени, да бъдат източвани с каквито и да било инструменти“, коментира Борисов.

Българският премиер изрази надежда за подкрепата на Великобритания, особено в кохезионната политика и инфраструктурните обекти. „С Дейвид Камерън имаме добро приятелство, винаги сме се подкрепяли на Европейските съвети“, каза още Борисов.

По отношение на миграцията британският премиер изтъкна укрепването на външните граници на ЕС. „Ще продължим да следваме един всеобхватен подход, подпомагайки Сирия и съседните й държави и ще укрепим капацитета на ЕС да установява и връща незаконни мигранти“, отбеляза Камерън. Той напомни, че британски гранични полицаи подпомагат процеса на проверка и регистриране на мигрантите в Гърция и Италия. Според Камерън, действия трябва да се предприемат не само от отделни страни, а и от цяла Европа, за да се преодолее кризата. „Вие винаги много ясно се изказвате в ЕС по тези въпроси“, обърна се британският премиер към г-н Борисов.

Българският министър-председател изрази удовлетворение, че европейските държави забелязват, че страната ни се справя много добре с шенгенската граница, с бюджетния дефицит като финансово дисциплинирана държава, с това, че с фиксирания курс на лева спрямо еврото сме честни към еврозоната и не допринасяме за настроенията Европа да мине на две скорости.

Във връзка с борбата с тероризма Камерън обърна внимание на необходимостта от по-силен обмен на информация – по списъците с пътниците, по незаконната търговия с оръжие. „Важно е да разбием ДАЕШ („Ислямска държава”) там, където тя съществува – в Ирак и в Сирия, където нашите изтребители поразяват цели всяка вечер“, добави британският премиер. Той получи поздравления от министър-председателя Борисов за вчерашното решение на британския парламент за започване на въздушни удари срещу „Ислямска държава” и за подкрепата, която Камерън получи.

Камерън се срещна и с президента Росен Плевнелиев, който заяви: „Не трябва да допуснем да бъде ограничено едно от основните права на европейските граждани, като свободното придвижване и възможността за работа в рамките на ЕС“. В интерес на всички в Европейския съюз е Великобритания да остане част от Европейския проект, допълни държавният глава.

Утре Камерън ще отиде до границата ни с Турция – морска и сухопътна. Това е първото посещение на действащ британски премиер в нашата страна от 16 години насам.

Междувременно президентът на ЕС Доналд Туск съобщи, че дискусията, която ще се състои на декемврийската среща на европейските лидери по исканата реформа на ЕС, "трябва да разчисти пътя за сделка през февруари".

Последни новини
Още от Препоръчани