Приватизацията на "кита" Japan Post ще разтърси пазарите

Bloomberg обяснява защо IPO на Japan Post е важно.

Мъж излиза от офис на японските пощи. снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg Мъж излиза от офис на японските пощи. снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Japan Post - най-голямата приватизация в Япония от 80-те години.  Japan Post Holdings, Japan Post Bank Co и Japan Post Insurance Co ще бъдат листнати на борсата на 4 ноември

В Япония пощенският офис не е само място за изпращане на писма. Това е също е най-голямата банка по размер на депозитите и най-големият застраховател. Поколения политици използват фондовете на системата като касичка за проектите си.
Сега, когато правителството продаде акции на  Japan Post, Japan Post Bank Co и Japan Post Insurance Co за 1.4 трилиона йени в първично публично предлагане, най-голямата приватизационна сделка след Nippon Telegraph & Telephone през 1987, това ще се промени.
Приватизацията е част от плановете на премиера Шиндзо Абе да извади икономиката от забавянето, продължило две години. Дискусиите за това дали продажбата на националната икона ще разтърси банките, дали ще тласне спестяванията на застаряващото население към по-рискови активи и дали ще промени начина, по който селяните получават достъп до парите си.
Инвеститорите наблюдават отблизо преструктурането на активите в размер на 1.7 трилиона долара на  Japan Post, холдингът, когото наричат "кита". Половината от тях са в нискодоходни държавни облигации, което прави Japan Post най-големият държател на дълг след централната банка.
Japan Post бе разделена на три отделни компании - майка, банка и застраховател, които ще започнат да се търгуват на борсата от 4 ноември. В резултат на IPO 11% от всяка компания отива в частни ръце, по-нататъшни предлагания ще включат всички акции на банката и застрахователя, като правителството планира да запази една трета от акциите на майката. Около 80% от акциите са предназначени за индивидуални инвеститори, което е част от целта да се убедят повече японци да инвестират в акции. Домакинствата държат само 11% от богатството си в акции, по-малко от половината от дела в САЩ.
Всички тези три бизнеса имат препрятстия, които помрачават перспективите им за растеж. Пощенските услуги, изправени пред спад в обема, се разширяват зад граница, придобивайки компании като австралийския логистичен доставчик Toll Holdings. У дома от тях се изисква да поддържат универсалната услуга, което ограничава възможността им да затворят губещи офиси.
Застрахователят също гледа навън, тъй като свиващото се население ограничава дохода от премии. Банковото звено е ограничено в кредитирането, така че се фокусира върху по-високодоходни активи. Депозитите в пощенската банка, които имат имплицитна държавна гаранция, са ограничения до 10 млн. йени (84 000 долара) на сметка. Приватизацията разчиства пътя за вдигане на тавана, увеличавайки конкуренцията с повече от 100 регионални банки.
 Приватизацията на пощенските услуги е път, който следват и други правителства, като Белгия и Германия. Великобритания продаде Royal Mail през 2013. Италия също продаде дял от Poste Italiane, а Китай планира IPO за своята пощенска спестовна банка.

Последни новини
Още от Препоръчани