DAX се покачва с 20% спрямо достигнатото дъно през март

Пазарен коментар на Джо Ийсън, Bloomberg Лондон, В развитие, 07.04.2020

Европейските акции поскъпват, разширявайки напредъка си от понеделник, насърчени от оптимизма, че ситуацията около коронавирусната криза може би се стабилизира. Това каза пазарният анализатор Джо Ийсън, Bloomberg Лондон, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

“Индексът Stoxx 600 се повишава с 2.6%, воден от ръста в цените на акциите на компаниите от автомобилния и туристическия сектор. Германският индекс DAX се покачва с 20% от дъното, достигнато на 18-ти март”.

Ийстън отбеляза, че книжата на енергийните компании също поскъпват след сигнали, че сделка между най-големите петролни производители в света може да бъде постигната.

“Италия, Франция, Германия и Испания съобщиха за понижаващ се брой на смъртните случаи от коронавируса, а Китай обяви, че няма нови жертви на заразата. Във Великобритания кризата взе драматичен обрат, след като премиерът Борис Джонсън беше преместен в интензивно отделение. Паундът се стабилизира, след като поевтиня по-рано”, коментира пазарният анализатор.

“Акциите на Airbus поскъпват с 10% до най-високите си стойности за седмицата, следвайки възстановяването на цените на книжата на компаниите от авиационната индустрия и след изявление на производителя, че временно преустановява работата по производството и асемблирането на търговски самолети в Северна Германия и Алабама”.

“Очаква се конференция на финансовите министри от страните членки на Европейския съюз относно отговора им към икономическите предизвикателства от пандемията”, каза още Ийстън.

 

Последни новини
Още от Пазари