Спадовете на европейските борси не се пренесоха в автомобилния сектор

Пазарен коментар на Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, В развитие, 10.02.2020

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

[video]

Европейските акции поевтиняват, докато инвеститорите се опитват да оценят икономическия удар от разпространението на коронавируса. Това каза пазарният анализатор Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Индексът Stoxx 600 се понижава с 0.2%, воден от поевтиняването на акциите на туристическите компании и енергийните дружества“.

„Автомобилният сектор е сред малкото добре представящи се на борсите в Европа“, отбеляза Ийстън. Той посочи, че акциите на Daimler поскъпват, след като компанията обяви, че ще съкрати 15 хил. служители.

Анализаторът коментира и няколко от сделките, които привличат вниманието в Европа. Сред тях той изреди закупуването на специализираната софтуерна фирма Isra Vision от шведската Atlas Copco, както и новините, че френският застраховател Covea е на етап напреднали преговори с Exor за придобиването на PartnerRe.

„Цената на петролa сорт Брент се колебае около 54 долара за барел, регистрирайки понижение от 0.5% след признаци, че дългоочакваната спешна среща на енергийните министри от Организацията на страните износителки на петрол вероятно няма да се състои“.

„Инвеститорите следят ситуацията във Великобритания, където предстои премиерът Борис Джонсън да направи промени сред основните министри през следващите няколко дни“, каза още Ийстън.

 

Последни новини
Още от Пазари