Остава един месец до 11-ия рожден ден на бичия пазар

От 2009 г. до сега е създадена борсова стойност в САЩ от над 25 трлн. долара, включително 7.5 трлн. долара през 2019 г. – най-много до сега

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Най-дългият бичи пазар в историята на Wall Street е изграден върху разхлабената политика на Федералния резерв, силните корпоративни печалби и необикновеното желание на инвеститорите да се отърсят от лошите новини. Така е от 11 години, така е и сега, пише Bloomberg.

След спираловидния страх около избухването на коронавируса в Китай и разпродажбите на акции в края на януари широкият показател S&P 500 отбеляза най-добрата си седмица от осем месеца насам, като се повиши с 3.2% и затвори сесията в четвъртък с нов рекорд.

Сигналите за възстановяване на производствения сектор, заедно с прогнозите за ръст на печалбите и лихви, близки до най-ниските си нива от четири години, поддържат добро настроението на пазара.

Възходящият тренд доведе до възвръщаемост от 520% за S&P 500 от дъното му, достигнато през март 2009 г., като в този впечатляващ резултат са включени и дивидентите. Създадена е над 25 трлн. долара борсова стойност, включително 7.5 трлн. долара през 2019 г. – най-много до сега.

Устойчивостта на пазара беше налице през първите четири дни от седмицата, когато акциите поскъпнаха с 3.7% на фона на предположенията, че разпространяващият се коронавирус ще засегне в минимална степен икономиката. В петък настроението донякъде се влоши, тъй като инвеститорите се отдръпнаха от рисковите активи след новини за още заразени и наложени повече карантини, а в същото време все по-голям брой компании предупреждават, че вирусът ще се отрази на печалбите им.

Бенчмаркът пък достигна нов връх за първи път от 11 сесии на фона на това, че корпоративните печалби надхвърлят оценките, данните показват, че американският пазар на труда остава стабилен. В същото време Китай инжектира стимули в икономиката си и намали митата за внос на американски стоки. Някои централни банки вече предоставиха нова порция стимули, а други дадоха сигнали, че са готови също да предприемат мерки, ако е необходимо.

Индексът Dow Jones Industrial Average напредна с 4.2%, а Nasdaq 100 прибави 5.1% към стойността си за последните пет сесии. Индексът на волатилността на Cboe се понижи с 18% до края на седмицата до 15.48 пункта, което е добър показател за подобряване на доверието на Wall Street.

“Дори виждаме слабо увеличение на очакванията на фючърсния пазара за намаляване на лихвите от страна на Фед. Това е всичко, което му трябва на този, задвижван от инерцията пазар, перспектива за малко повече стимули от страна на централната банка“, коментира Лиз Ан Сондърс, главен инвестиционен стратег на Charles Schwab.

S&P 500 изпрати най-добрата си седмица от юни 2019 г. Графика:Bloomberg

Последни новини
Още от Пазари