Турската лира отбелязва най-добрата си седмица от ноември

Пазарен коментар на Симин Демокан, Bloomberg Истанбул, В развитие, 10.01.2020

Въпреки геополитическото напрежение в Близкия изток пазарите в Турция приключват седмицата с оптимистично настроение. Това основно се дължи на факта, че САЩ и Иран изглежда се отказаха от задълбочаване на военния конфликт. Това каза Симин Демокан, Bloomberg Истанбул, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„За седмицата турската лира поскъпва с над 1.5% спрямо долара, като е напът да отбележи първата си седмица на покачване от месец и половина“.

„През цялата седмица индексът Borsa Istanbul показваше преобладаващ апетит за риск, като се покачи с 4% за периода и регистрира най-добрата си седмица от ноември насам“, каза още Демокан.

„Доходността по турските 10-годишни облигации се понижава за четвърти пореден ден и те се търгуват на ниво от 11.5% - най-ниското от октомври 2017 г.“.

„Турската централна банка ще заседава по въпросите на паричната политика следващата седмица, което се счита за рисково събитие за пазарите, особено ако банката продължи с агресивното намаляване на лихвите“, добави Демокан.

 

Последни новини
Още от Пазари