Споразумението между Анкара и Вашингтон даде тласък на турските борси

Пазарен коментар на Симин Демокан, Bloomberg Истанбул, В развитие, 18.10.2019

Турските акции поскъпват след постигнатото споразумение между Анкара и Вашингтон за временно примирие в Сирия. Това каза Симин Демокан, Bloomberg Истанбул, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Турската лира се повиши до най-високото си ниво от почти 2 седмици насам, отбелязвайки 2-процентен ръст за седмицата спрямо долара. Индексът Borsa Istanbul отбеляза ръст от над 3% днес, воден от поскъпването на банковите акции“.

Демокан коментира последните събития в Турция. Тя посочи, че страната е приела да преустанови за 120 часа военната операция в Сирия.

„Това ще даде време на кюрдите от YPG да напуснат региона, а Турция ще направи зона за сигурност край границата, която ще се контролира от нейната армия“, добави Демокан.

По нейни думи решението на Анкара е ключово на фона на предстоящата среща между турския президент Реджеп Ердоган и руския му колега Владимир Путин в Сочи.

„120-часовия период, в който турската военна операция в Сирия ще бъде преустановена, е много важен... Русия е най-силната чуждестранна сила в Сирия и подкрепя сирийското правителство. Срещата във вторник ще бъде от критично значение за бъдещето на Сирия“.

 

Последни новини
Още от Пазари