Успокоението в търговските спорове дава тласък на европейските борси

Пазарен коментар на Себастиан Салек, Bloomberg Лондон, В развитие, 02.07.2019

Цените на европейските акции се покачват на фона на умерен оптимизъм от инвеститорите след успокоението около търговската война между САЩ и Китай. Това каза пазарният анализатор Себастиан Салек, Bloomberg Лондон, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Цените на книжата на повече от половината от секторите в индекса Stoxx 600 се търгуват с повишение, включително акциите на компаниите за комунални услуги, както и на тези за хранителни стоки“.

Пазарният анализатор коментира възможността Европейската централна банка да премине към лихвени съкращения. Той отбеляза, че представители на институцията са обявили намерения пред Bloomberg да изчакат до септември, когато ще имат на разположения повече прогнози, с които да подкрепят решението си.

„По време на следващото си заседание централните банкери може да нагодят езика на посланията си, като сигнализират за промяна на лихвите и нагласят пазара към нея. Това би предотвратило шокове през лятото, когато ликвидността е по-ниска, още повече, че се очаква Федералния резерв да намали основните лихви през юли“.

 

Последни новини
Още от Пазари