Пазарите в Азия покриха загубите

0,9% годишна инфлация за април в Япония

Rainbow Bridge в Токио. 13 май 2019. Photographer: Keith Bedford/Bloomberg Rainbow Bridge в Токио. 13 май 2019. Photographer: Keith Bedford/Bloomberg

На 24 май пазарите в Азия покриха загубите, но останаха насочени към трета седмица на спад, воден от тревогата на инвеститорите за търговската война.

Спадът на Topix отслабна, акциите в Хонконг отвориха по-високо заедно с фючърсите на S&P 500. Акциите в Австралия останаха под натиск.

Южнокорейският Kospi изтри целия ръст за 2019.

След затваряне на Уолстрийт президентът Тръмп каза, че Huawei Technologies, който бе блокиран в САЩ в началото на май, може да стане част от търговските преговори с Китай.

Още по темата

Потребителските цени в Япония се повишиха с 0,9% за година през април, в съзвучие с очакванията на анализаторите. През март ръстът бе 0,8%, показват данните на японското правителство, публикувани в петък.

Инфлацията остава от месеци под 1%, далеч от целта от 2% на централната банка на третата икономика в света.

 

Тревогите растат преди дългия уикенд в САЩ, че търговският спор може да навреди на глобалния ръст, а разочароващите данни за американското производство в четвъртък показаха колко крехък е ръстът.

„Търговската война  ще предизвика забавяне на ръста и в САЩ, и в Китай и следователно – глобално, няма съмнение в това”, каза Комал Сри-Кумар, основател и президент на Sri-Kumar Global Strategies за Bloomberg TV. „Търговската война приема нови измерения”.

Британският паунд остава волатилен. Британският премиер Тереза Мей се очаква в петък да обяви графика на оттеглянето си.

Последни новини
Още от Пазари